Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изобретател от Пловдив проектира електромобили
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 09.04.2012Коментари ()2134
© Plovdiv24.bg
Как се изминават 100 километра с кола за по-малко от два лева? Тайната издава пенсионер от Пловдив, който проектира електромобили. До момента той е преустроил две от старите си коли, които вече се задвижват с ток. Освен че са изключително икономични, те са и с нулеви вредни емисии. Шоковите цени на горивото не вълнуват 74-годишния изобретател Христо Георгиев. От години той подминава бензиностанциите с пълна газ и зарежда старата си кола в гаража под блока.

Инж. Христо Георгиев споделя: Зарежда се от градската мрежа с контакт 220 волта и едно зареждане е за 4 часа. И с това зареждане се изминава 70 км пробег и преизчислено към 100 км - 1,40 лв. е разходът в пари, за да изминете с нея 100 км.

Всяка малолитражна кола може да се превърне в идеалния градски електромобил, убеден е инж. Георгиев. За целта са нужни литиево-йонна батерия, зарядно устройство и компютър, който да следи параметрите по време на работа. Оборудването излиза около 15 хиляди лева, но инвестицията си заслужава, смята изобретателят.

Това е втората кола, която инж. Георгиев подкарва с ток. Първата е спрял от движение, защото не може да си позволи да плаща данъка за два автомобила.

Източник: БНТ



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izobretatel-ot-Plovdiv-proektira-elektromobili-343272
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.