Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Протест заради пешеходна пътека, баба крещи: Извикайте Бойко!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:17 / 21.03.2012Коментари ()12880
Около 100 човека протестират срещу премахването на пешеходната пътека на бул. "България" до магазин "Практикер", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че пътеката неколкократно беше затваряна и отново отваряна по настояване на жителите на квартала. Сега пак същите те настояват "зебрата", която в момента е заличена, да бъде отворена и те да могат безпрепятствено да пресичат, а не да заобикалят до съседните два светофара.  

"Жителите на кв. "Захарна фабрика" нямат разрешение за протеста", поясни кметът на "Северен" Ральо Ралев, който дойде за да разговаря с протестиращите. Той беше категоричен, че проблемът става заради грешки на старата управа на града и изслуша търпеливо хората, което обаче очевидно беше трудно, тъй като протестиращите говореха един през друг.

"Тази пътека е тук от 50 години. Нека отново да я възстановят, тъй като преминаването без нея е трудно за хора в нашата възраст. Освен това, сега огражденията се прескачат от младите хора от квартала и кой ще поеме отговорност, ако се кола блъсне дете и се случи най-лошото", питаше един от възрастните жители на "Захарна фабрика". 

"Тук има социална, диабетична и детска кухня. Разбирате, че за да стигнат до там, булеварда се пресича предимно от възрастни хора или млади семейства. Виждала съм с очите си как прескачат през паната. Това създава предпоставки за ПТП-та", каза пък друга от протестиращите.

Гражданското неподчинение на хората се контролираше от органите на реда, тъй като протестиращите поставиха ултиматум, че ще затворят за движение отсечката по бул."България" и ще пропускат по нея само линейки и коли на полицията. Главен инспектор Любомир Рашков, от Охранителна полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив се опита да тушира напрежението след протестиращите, но те настояха на мястото да дойде и представител на Общината. До 15-на минути пристигна и зам.-кметът по сигурността Александър Държиков. Той заяви, че е "за" пешеходна пътека там да има, но трябва да се изчака минимум 3,4 месеца технологично време, за да се направи нов проект и той да бъде одобрен от съответните институции. 

"Процедурата е задействана от новата общинска администрация, след време отново ще можете да преминавате през пътеката", поясни на гражданите той. Протестиращите обаче не се съгласиха с това, като мотивите им бяха, че от 2009 г. общината "ги лъже" относно разрешаването на проблема.

"Извикайте Бойко - викаше една възрастна жена, - явно само той може да ни помогне", а инициаторите се заканиха, че няма да се откажат от гражданските протести и те ще продължат, докато пешеходната пътека бъде отворена.

Цялото развитие на темата можете да проследите тук.




Още по темата: общо новини по темата: 14
29.06.2021 »
03.07.2014 »
04.07.2012 »
18.05.2012 »
04.03.2012 »
27.01.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Protest-zaradi-peshehodna-puteka-baba-kreshti-Izvikaite-Boiko-338350
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.