Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Целувка заразява с хепатит B
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 05.03.2012Коментари ()14592
© Plovdiv24.bg
Можем да се заразим с хепатит B и от целувка, ако вирусът е във висока концентрация в слюнката. Това заяви вчера шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Опасната болест се разраства с бързи темпове и в момента около 450 000 българи страдат от хепатит B и C. Тревожен факт е, че повече от 50% от болните не подозират, че са заразени. Успяваме да регистрираме по 600 случая на година, като около 30-40% от заразените развиват хронични инфекции, а над 70% от случаите на първичен рак на черния дроб се дължат на хроничен вирусен хепатит, отчете д-р Хасърджиев. 
 
Само родените след 1992 г. са предпазени от заболяването, след въведената задължителна ваксинация на новородените в България, обясни пък шефът на детското отделение към Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров" доц. Атанас Мангъров. Той добави, че в световен мащаб годишно от вирусен хепатит умират 4 пъти повече хора, отколкото от СПИН.

Лекарите припомниха, че не е задължително цветът на кожата да пожълтее, за да е заразен с хепатит. Коварното заболяване често може да протече без никакви симптоми или пък с грипоподобни оплаквания, като кашлица, болки в ставите, висока температура и други. Най-разпространен е хепатит A, който се хваща при консумация на храна или напитка, докосната от заразен човек. Хепатит В се причинява от вирус, който е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН, и се предава най-често по полов път или от майката на плода.

Най-сигурният начин за предпазване от хепатит А и В е ваксинацията, каза д-р Хасърджиев. Ваксината срещу хепатит В струва 30-40 лева. Продава се и комбинирана ваксина за хепатит А и B срещу 65-70 лева. Жълти манекени, символи на болестта, ще окупират столичните молове, за да привлекат вниманието на българите към хепатита. Акцията е част от информационната кампания "За по-малко хепатит".


Източник: в. "Монитор"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Celuvka-zarazyava-s-hepatit-B-334122
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.