Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чужденец: Активизирайте ромите, за да станете Европейска столица на културата!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:16 / 24.02.2012Коментари ()4806
© Plovdiv24.bg
На влизане в Пловдив единственият международен гост на конференцията "Археология и градска среда", която се провежда в Пловдив вече втори ден, урбанистът Денис Родуел, е минал през небезизвестната "Шекер махала" и е останал впечатлен от ромската общност, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно по време на пресконференция по време на днешната среща на археолози, урбанисти и архитекти. Запитан каква трябва да е визията на Пловдив като кандидат за Европейска столица на културата 2019 г., той отговори така: Защо не активизирате точно тази общност, ромската, в работата по изграждането на най-добрата концепция за това събитие? Не стана ясно обаче по какъв начин трябва да се активизира тази общност и дали екстравагантната идея на чуждоземеца е свързана с известния колорит, който тази малцинствена група придава към облика на града ни.

В презентацията си самият Родуел даде за пример три успешни европейски града, които са били столици на културата - Сибиу, Ливърпул и Турку. Според него това, което ги е направило успешни кандидатури, е че те са третирали най-широко понятието "култура". Той наблегна на това, че трябва да се акцентира върху ставащото в града днес, а не постоянно да се припомня това, което се е случило в миналото.

Участниците в конференцията масово акцентираха върху историческите, археологически и културни дадености на Пловдив отпреди хиляди години и изразяваха недоволството си от тяхното моментно състояние. В тази връзка Родуел уточни, че в така нареченото състезание за Европейска културна столица трябва да се прави разлика между културното наследство на Пловдив и това, което ще се представи като концепция за конкурса. "Случващото се днес ще продължи да се случва и в бъдеще", завърши Денис Родуел.


Още по темата: общо новини по темата: 8
24.02.2012 »
24.02.2012 »
24.02.2012 »
24.02.2012 »
23.02.2012 »
23.02.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chuzhdenec-Aktiviziraite-romite-za-da-stanete-Evropeiska-stolica-na-kulturata-331863
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.