Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рашков натрупал милионите си от пластмасови джаджи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:54 / 09.10.2011Коментари ()9226
© Plovdiv24.bg
Мургавият "владетел" от Катуница пръв се добрал до истината за циганския произход на Тодор Живков.

"Цар Киро натрупа първите си милиони от пластмасата", изненадващо разкри човек, отлично запознат със стила и методите на бившите тайни служби.

Става въпрос за производството и пласмента на кичозни ширпотребни артикули, радващи се навремето, а и сега, на повишен интерес от страна на населението. Алъш-веришът се въртял по панаири, стрелбища, лавки и пазарски сергии из цялата страна. Естествено, парите течали като река към джобовете на ромския "монарх", по-известен тогава като Киро Циганина.

"Схемата бе семпла, но работеше перфектно. Киро контролираше няколко преси за шприцоване - т.нар. шприцове, в Пазарджик. Взимаха отделни модели от чужбина, незаконно доставяха и пластмасата, тъй като в ония години полиамидът беше под наблюдение.

Целият процес обаче бе напълно "покрит" от Стопанска милиция. На голям милиционерски началник едва му се размина заради "чадъра", опънат над Цар Киро и неговите хора. Врътката ставаше по следния начин. По фактура са произведени около 10 000 бройки, които уж остават непродадени, но в действителност те се пласират изцяло и постъпленията се разпределят на всички участници по веригата", пояснява нашият информатор.

По думите му мургавият "владетел" от Катуница е бил вербуван за агент първо на криминалната, а впоследствие - и на стопанската милиция.

"Привлякоха го заради това, че беше набъркан в организацията на убийството на шофьор на ТИР. Трупът се намери, оръжието - също, но Киро не пострада. Явно е "изпял" всичко за престъплението и е натопил, които трябва", издава бивш съкилийник на Рашков от Пазарджишкия затвор.

"По тази линия първо го "прилапват" криминалните, а след това става един от най-ценните агенти на Стопанската милиция", уточнява нашият източник от средите на бившите спецслужби.

По негови твърдения ромският "монарх" е поддържал близки контакти и с Иван Славков, който в определен период е бил един от ВИП покровителите на пластмасаджиите и "шприцьорите".

"На тези неформални сбирки при Батето - наричаха ги "съвещания", присъстваха и МВР полковници, които бяха в полусъдружие с Киро. Знаеше се, че един от тях дори е обикалял по тържищата заедно с него, за да види на място как се търгува стоката", разказва информатор.

За пръв път той разнищва и другата част от добре "смазаната" схема, по която Кирил Рашков се превръща в милионер още в епохата на соца.

"Циганите, които работеха за Цар Киро, бяха силни основно в дистрибуцията на дребните пластмасови изделия. Оттам идваха големите постъпления. Той обаче успяваше благодарение на обвързаността си с корумпирани шефове от милицията да взима модели и матрици от съответните заводи. Прибират ги уж за кооперация, но на практика отиват в частни ръце.

След това ги пускат в оборот като "пластмасова иновация". На сергията обаче винаги имаше бележка, че стоката е редовна, в противен случай, при липса на документ, чл. 225 от закона предвиждаше до 10 години затвор", категоричен е нашият осведомител.

Въпреки че "стопанските" бдят над важния си "певец" от Катуница, в един момент колегите им от Държавна сигурност, като значително по-привилегировани, си го придърпват. Оказва се, че в ДС е открита разработка по него. Данните вътре са толкова "поверителни", че започва да я движи самият Григор Шопов - най-довереният човек на Тато в тайните служби.

"При ген. Шопов имаше сигнали как Киро е разправял, че Тодор Живков е от циганско потекло.

И покойният зам.-шеф на Шесто - Костадин Кюлюмов, беше осведомен за опасната информация, компрометираща първия човек в партията и държавата, до която се беше добрал комбинаторът от Катуница. Как бе станало това?

Рашков бе лично "ухо и око" на полк. Кючуков от ДС-Пловдив, който събираше информация за агентите на Никола Гешев. Впрочем в Държавна сигурност беше сформиран цял отдел, който се занимаваше само с това.

Та в един момент Цар Киро открива доказателства, че майката на бай Тошо се казва Мариуца и е от влашките цигани. Неговите разработчици му нареждат да трупа още информация по въпроса и той няма как да откаже. Но след това става напечено. Заповядват на Шесто да спре да се занимава с Киро и цялата операция бе стопирана", твърди човекът, светнат в тъмното минало на Кирил Рашков.

 



Източник: Шоу


Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница

Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Rashkov-natrupal-milionite-si-ot-plastmasovi-dzhadzhi-294174
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.