Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината: Решението на проблема с утайките на пречиствателната станция в "Тракия" e задължение на ВиК-Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:19 / 31.08.2011Коментари ()3470
"Проблемът с пречиствателната станция в "Тракия" се неглижира от ВиК-Пловдив и контролния орган (РИОСВ)", каза по време на пресконференция в Община Пловдив, главният еколог на града Христо Минков. Това предаде репортер на Plovdiv24.bg. На брифинга присъстваха и началник отдел "Управление на отпадъците" Лидия Таскова и зам.-кметът Александър Долев

От изказванията на тримата стана ясно, че решението на проблема с утайките на пречиствателната станция, е изцяло задължение на ВиК-Пловдив. Аргументът, на който се позоваха, е отговор на областния управител Иван Тотев на запитване от страна общината, чия е собствеността на пречиствателната станция. В документа, Тотев изрично упоменава, че въпросната собственост е държавна, т.е. управлява се от държавното дружество ВиК-Пловдив. 

Въпреки усилията, които общината е положила досега за решаването на проблема и въпреки неглижирането му от страна на държавните институции, Долев заяви, че от утре започва 5 дневна проверка във вечерните часове в района на пречиствателната станция. За проверката е изготвена заповед, която ще бъде подписана от кмета Славчо Атанасов.

Стана ясно, че Общината неколкократно е  предлагала варианти за това, влажността на утайките да се намали до 60%, както и това, че от две години държавното дружество не е направило нищо за решаване на проблема.

"Ако влажността на утайките бъде намалена, може да се използват в различни направления, свързани с компоста", поясни още Минков.

"Опровергавам твърденията на министър Нона Караджова, че кмета Славчо Атанасов е виновен за проблема с пречиствателната станция. Това е работа на ВиК - Пловдив и затова призовавам Караджова да си свърши работата и да наложи санкция на дружеството", заяви пък Долев и се закани, че ще изпратят  уведомителни писма до Министерството на околната среда и водите, ДАНС, ВиК, прокуратурата и всички органи, които имат отношение по въпроса за съдействие.
 
Plovdiv24.bg припомня, че на редакционната ни поща постъпиха редица сигнали от живеещи в "Тракия" за зловония, които се носят из района. Тогава от РИОСВ съобщиха, че сигнали за лоши миризми са били подавани в "Тракия" и те са постановили проверка, за да намерят източника на миризмата.



(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 34
08.11.2021 »
08.11.2021 »
08.11.2021 »
09.03.2021 »
11.10.2019 »
10.10.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtinata-Reshenieto-na-problema-s-utaikite-na-prechistvatelnata-stanciya-v-Trakiya-e-zadulzhenie-na-ViK-Plovdiv-283652
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.