Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Министърът на здравето: Всеки лекар сам да поема вината за грешките си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:51 / 16.04.2011Коментари ()1829
© Plovdiv24.bg
Всеки лекар сам да поема вината за допуснатата от него грешка по време на работа. Това предложение направи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който присъства на 52-я извънреден събор на Българския лекарски съюз в Равда. По думите му по този начин ще се подобри здравеопазването у нас и ще се върне доверието на пациентите в медиците. Лекарите обсъждат промените в Етичния кодекс.

Министърът бе категоричен: "Човек, когато е сгрешил, трябва сам да си понесе отговорността, ако някъде има проблем, някой е проявил небрежност - той трябва да понесе отговорността, не да се каже - ето сега лекарите поемат отговорността, защото има грешка".

Пред делегатите на събора Д-р Стефан Константинов се обяви и за съкращаване сред служителите в болничната администрация.

Идеята в болниците да се назначат "медицински информатори", които да събират анонимни сигнали срещу лекари, срещна силна съпротива от страна на министерството на здравеопазването. Според здравният министър "не трябва доносничеството в тази държава да се поощрява. Стига толкова агенти, информатори и т.н. 20 години се чистим от тях по линия на Държавна сигурност. Сега ако някой си мисли, че може да въведе такова нещо в болниците - това не е нормално".

От своя страна Председателят на "Етичната комисия" към БЛС проф. д-р Милан Милановобясни, че "медицинските информатори" ще бъдат служители с необходимото образование и основната им задача ще бъде да преглеждат всички жалби и оплаквания и да определят: "да, тук имаме медицинска, лекарска грешка, а тук нямаме". Каже ли се Нямаме, досъдебното производство се спира. Окрупняването на лекарските етични комисии не на регионален принцип, както е досега, а окрупняването на малко по-големи региони също бе обсъдено. След създаването на лекарските комисии ще се избегне субективния фактор при преценка за вината на всеки лекар или медицински екип, потвърди и здравният министър Стефан Константинов.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ministurut-na-zdraveto-Vseki-lekar-sam-da-poema-vinata-za-greshkite-si-247436
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.