Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изложба "Българските икони" ще бъде открита за Великден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 13.04.2011Коментари ()1776
Изложба "Българските икони" ще бъде открита по случай Великденските празници на 15 април (петък) в Регионален етнографски музей - Пловдив.

В тази изложба десет автори ще представят копия на най-известните възрожденски църковни икони от цяла България. Може да видите чудотворната икона на Свети Иван Рилски от Рилската обител, на Света Богородица Троеручица от Троянския манастир, както и икони на Богородица, Свети Мина, Свети Георги, Свети Николай от Бачковския, Рилския, Роженския манастир и др. Заедно с тях ще имате възможност да видите и редки иконописни изображения и сцени като Св. Ап. Ерм, Богоявление, Благовещение и др.
 
Освен традиционни иконни изображения върху дърво ще могат да се видят и изписани върху камък паламарки, мозаечни изображения и каменни релефи. Представени са художниците Фико Фиков, Ангел Ангелов, Борис Маскръчки, Наталия Янакиева, Марина Кошинска, Дарена Георгиева, Галина Тодорова и др.

Изложбата ще бъде отворена за посещение от 15 до 30 април в Регионален етнографски музей - Пловдив, ул. "Д-р Ст. Чомаков" 2.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Izlozhba-Bulgarskite-ikoni-shte-bude-otkrita-za-Velikden-246319
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.