Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Баща на абитуриентка: Луди ли сте? Толкова пари за една рокля! По-добре да й купя кола!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 19.02.2024Коментари ()24530
©
Вие наред ли сте? 3600 лева за рокля, която ще бъде облечена само за една вечер!

Думите са на родител от Хасково, отишъл в пловдивско ателие, за да купи на дъщеря си тоалет за абитуриентския бал. 45-годишният Неделчо Петров и съпругата му Мария почти онемели при вида на цените.

"За тези пари мога да купя кола на дъщеря си", продължил изуменият баща. След реакцията му от ателието предложили по-бюджетен вариант - 1500 лева.

"Абе, хора, вие подигравате ли се", продължил с въпросите Петров. В това време пристигнали клиенти от София.

"Те са тук с предварителна уговорка и записан час, а вие нямате такъв. Отидете да пиете едно кафе, докато приключим с тях, и после ще продължим с вас", казали шивачките на семейството от Хасково.

"24 часа" откри въпросното ателие, което се намира в квартал "Капана". Там наистина изпълняват всевъзможни поръчки. Роклите вървят между 1500 и 3600 лева.

"Всяка клиентка залага на бляскава и ефектна визия. Момичетата желаят да изглеждат неотразимо на бала си. А тази година дантелата е предпочитана, тюлът вече не е на мода", обясни дизайнерката Елена Златева.

По думите й перлите и перата все още са търсени, но част от младите дами избират изчистени и класически рокли без допълнителни детайли по тях.

В ателието шият рокли, които пресъздават марките на прочутия дизайнер Ели Сааб. Тя не крие, че има сериозен скок на цените на материалите.

"Вижте тази рокля, казва се "Черната амазонка". Цялата е в камъни. Знаете ли колко много усилия изисква и колко бавно върви работата по нея, сложна е", допълва дизейнерката. Струва 3600 лева.

На същата цена е и роклята "Ирис", която е бледорозова, а черни ивици я правят вълнообразна.

"Всичко това се прави на ръка", уточнява Елена Златева. И казва, че още от миналото лято са започнали да изпълняват поръчки за тазгодишните балове.  

Семейството от Хасково така и не посмяло да се върне във въпросното ателие.

"Мигом се отправихме към Асеновград. Цените там са съвсем други. Дъщеря ми веднага си хареса рокля за 760 лева и я купихме", разказа Петров. Според него неслучайно този град е сочен за Меката на абитуриентските и булчинските рокли. По цялата улица с магазини хора от Южна България идват да пазаруват, дори има опашки.

Както е тръгнало, човек трябва да продаде имот, за да стегне абитуриентка, изплака друг родител от Пловдивско, докато дъщеря му си избираше рокля. По негови изчисления балът ще му струва не по-малко от 5-6 хил. лева при най-скромни харчове.

"Дъщеря ми не е претенциозна. Но пари хвърчат за какво ли не. Платихме 20 лева само за това, че ще мине заедно със съучениците си по червен килим. А за прически, обувки, маникюр, чанта и всякакви аксесоари сумата набъбва неимоверно", казва родителят.

С притеснение чул от дъщеря си, че нейни съученички плащали по 6000 лева за рокля. Според мнозина истерията с абитуриентските балове у нас не съществува другаде. 

Какво геройство е да завършиш средно образование, че да се пилеят такива пари? Много родители ги нямат и теглят кредити, които ще изплащат, недоумяват хора с по няколко дипломи за висше образование.

"Наши приятели в Солун имаха абитуриент през 2023-а. Случи се да им бъдем на гости точно когато синът им завършваше. Ами в Гърция няма такива празненства, смятат ги за ненужни", разказа пловдивчанин. У нас обаче тържествата стават по-разточителни.

Разбира се, всеки знае джоба си. Съществуват и алтернативни варианти за закупуване на тоалет. Много момичета си поръчвали рокли от китайски сайтове, където цените са около 300 лева.

Може да се набавят и от американски сайтове, но там има уловка - плащаш предварително и нямаш право да върнеш стоката, ако не ти е по мярка. Не са малко и тези, които се насочват към Турция и най-вече към Истанбул, защото в Одрин цените отдавна са надути.

В мегаполиса се предлагали имитации на италиански модели на значително по-ниски цени. Но там трябва да се отиде още през лятото на предходната година, тъй като всичко се разграбвало бързо.   

"Ако е само роклята за бала - с мед да я намажеш. Но трябва и още една за изпращането в самото училище. Тя излиза около 400-500 лева. Утехата е, че момичето после ще я ползва пак", коментира родител.

Отделно се плаща и на фотографи, които правят снимки и видео на празнуващите младежи, а харчовете са между 350 и 500 лева.

"Пикът при нас премина. Изработката на бален тоалет изисква време и индивидуален подход към клиента", коментира дизайнерът Стоян Радичев. По думите му т.г. най-предпочитани били роклите, прилепнали по тялото, в тъмни цветове.

"Всички момичета черпим идеи от интернет. Има много групи в социалните мрежи, в които обсъждаме как искаме да изглеждаме, пращаме си снимки на облекла, на грим", разказа 12-класничката от Пловдив Сара Петрова.

Съученичката Рени Христева е приготвила общо 350 лева за прическа - пробна и за самия бал. За грим родителите ще се бръкнат с около 100 лв. без пробния, а за маникюр - 150.

Далеч по-евтино излиза тоалетът за момчетата, при тях няма допълнителни екстри. Около 500 лева струват костюм, риза, вратовръзка, обувки.

"Тази година предпочитаните цветове при тях са в зелено и сиво", обясни Дани Димитрова, собственик на магазин за мъжка мода.

"Прави ми впечатление, че купуват костюм, който искат да носят продължително", коментира Димитрова. Избирали дрехите в присъствието на своите майки или половинки.

Към разноските трябва да се прибави и наемът за автомобил от вкъщи до мястото на празненството. Таксата за висок клас кола като "Тесла", "Мерцедес G" или "Порше" достига 1500 лева.

Масово заведенията и ресторантите в Пловдив в дните около 24 май вече са резервирани. Там всеки се простира според чергата си.


Още по темата: общо новини по темата: 331
15.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bashta-na-abiturientka-Ludi-li-ste-Tolkova-pari-za-edna-roklya-Po-dobre-da-i-kupya-kola-2009256
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.