Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Руски депутат за Альоша: Разумните пловдивчани няма да позволят паметникът да бъде демонтиран
Автор: Гено Петров 11:47 / 12.01.2024Коментари ()4746
© Plovdiv24.bg
В Русия също обърнаха сериозно внимания, че общински съветници от партия "Демократи за силна България" са внесли в Общинския съвет на град Пловдив предложение за демонтиране на паметника на съветския воин освободител "Альоша" и прехвърлянето му в Музея на комунистическото изкуство, съобщава информационната агенция "Алтайска истина".

Алтайци от Единна Русия смятат, че това е равносилно на разрушаване на паметника и призовават пловдивчани да защитят "Альоша“.

Руският сенатор, заместник-секретар на регионалния клон на Единна Русия Наталия Кувшинова смята, че опитът да се отърве от паметника, превърнал се в "олицетворение на силата, смелостта и непобедимостта на руския войник", е проява на агресия към Русия, пореден опит на западни политици да пренапишат историята.

"Иска ми се да вярвам, че разумните пловдивчани няма да позволят паметникът да бъде демонтиран. Те вече имаха възможност, заедно с руснаците да бранят "Альоша" от политически вандали. Символът на победа над фашизма трябва да стои на историческо място“, казва Наталия Кувшинова.

Първият заместник-председател на комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума Даниил Бесарабов смята случващото се в България за проява на агресия към Русия.

"През пролетта на 2022 г. ние вече защитихме безопасността на паметника. Тогава изпратих писмо до руския посланик в България с молба да го вземе под закрила, а също и да предотврати опитите за оскверняване или събаряне на паметника като символ на Великата победа. Заедно защитихме паметника. Това трябва да стане и сега“, смята депутатът.

Даниил Бесарабов припомни, че прототипът на Альоша е бил фронтовикът от Алтайския край Алексей Скурлатов, с когото се е познавал лично.

"Апелирам от името на моите сънародници пловдивчани да застанат в защита на паметника. Още повече, че инициативата за изграждането му е на българския народ", каза Данаил Бесарабов.


Още по темата: общо новини по темата: 116
08.05.2024 »
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ruski-deputat-za-Alyosha-Razumnite-plovdivchani-nyama-da-pozvolyat-pametnikut-da-bude-demontiran-1963576
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.