Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С до 40% са намалели пушачите година след поскъпването на цигарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 03.10.2010Коментари ()3653
© Plovdiv24.bg
Година и три месеца след най-драстичното поскъпване на цигарите у нас - с около лев за популярните марки, резултатите вече са налице - осезаемо броят на пушачите намалява. Между 30 и 40 процента по-малко българи пушат сега, показват статистическите данни за второто тримесечие на 2010-а година. Сред отказалите се са предимно хора с по-ниски доходи и младежи, които традиционно разполагат с ограничени средства.

Синхрон - д-р Маша Гавраилова - началник на отдел "Обществено здраве" в МЗ:

"Данните са за потребление от 1 лице на 1 домакинство средно месечно - за дадените пари за цигари - и затова са надеждни. Докато 2005-2006-а са пушили средно 74 души, сега са 48. Това намаление се потвърждава и от други проучвания - европейско интервю, Евробарометър", казва д-р Маша Гаврилова, началник на отдел "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването.

Според наблюденията на специалистите най-ефективният начин за отказване на тютюнопушенето е това да стане, като се вземе така нареченото "решение от раз" или с помощта на волята, а не постепенно да се намалява броя на изпушените цигари.

За да се стигне до осъзнаването на необходимостта от спиране на цигарите, е необходима специализирана помощ и тя дава отличен резултат - показва европейският опит. Мениджърът на Европейската мрежа на линиите за отказа от тютюнопушене Андрю Стрип и Дженифър Пърсивал - съветник по политиката спрямо тютюнопушенето, разказаха пред камерата ни за резултатите, които са постигнали във Великобритания.

Във Великобриртания редуцирането на тютюнопушенето беше обявено за здравен приоритет номер едно и правителството направи голяма инвестиция от 10 милиона паунда за разкриване на безплатни кабинети за отказ от тютюнопушене, консултиране на безплатен телефон, лечение на символична цена и това доведе до 1/3 по-малко пушачи у нас за 10 години, казва Дженифър Пърсивал.

"Ние имаме едни от най-скъпите цигари в света и това е начин на управленско ниво да се инвестира в здравето - важно е обаче приходите от повишаване на акциза да отиват всички за подпомагане на професионалната помощ за отказ от тютюнопушене", допълва Андлю Стрип.

Важно е да бъде въведена и пълна забрана за пушене на обществени места, твърдят британските експерти. В страните, в които това отдавна е прието, пушачите варират между 15 и 18 процента. В България все още този процент е твърде висок - между 40 и 50 процента от населението.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/S-do-40-sa-namaleli-pushachite-godina-sled-poskupvaneto-na-cigarite-195858
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.