Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Затварят сметището до 2 години, заводът в Шишманци още неразработен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:58 / 05.08.2010Коментари ()3670
© Plovdiv24.bg
Скъпият завод за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци не работи. При капацитет от 125 хиляди тона на година за 6 месеца са приети само 20. Причината е, че след обработката произведеният остатъчен продукт, наречен компост, задръства хангарите. "Трябвало е да бъдат направени предварителни договори или споразумения за продажбата" - обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова. И допълни, че няма да се отпускат средства за разширяване на капацитета на депото, защото и този е достатъчен. Само трябва да заработи на пълни обороти. 

Министър Нона Караджова е убедена, че ако заводът за преработка на твърди битови отпадъци заработи на пълен капацитет ще приема боклуците не само Пловдив, Брезово и Раковски, но и на общините Стамболийски, Родопи, Съединение и Марица. Държавата обаче не може да се намеси за продажбата на компоста, който може да се съхранява 3 години. Караджова уточни, че има два варианта - или все пак да се продаде, или да се предостави безвъзмездно. Заместник-кметът Александър Долев обаче категорично отрече втория вариант с думите, че няма нищо безплатно вече.

Близки до преработването тихо коментират, че компостът се продава много скъпо и затова залежава, а на всичкото отгоре заводът не работел на празниците. Заместник-кметът на Раковски Иван Драгоев потвърди, че тогава в общината не се събира сметта, а Долев каза, че ще потърси сметка на виновните.

Проблемът става сериозен, като се има предвит, че сметището в Цалапица ще работи до изчерпване на капацитета си - още година и половина, две. Според Нона Караджова една от причините да не се надстроява сметището е оплакването от живеещите наблизо и това, че боклукът вече дори влиза в реката.

Кметовете на 15 общини трябва скоропостижно да вземат решение къде ще депонират отпадъците си след затварянето на Цалапица. Атанас Калчев - кмет на община Кричим пък прогнозира, че тогава автоматично ще се вдигне такса смет, тъй като един от компонентите й са транспортните разходи.  



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 189
28.03.2024 »
25.03.2024 »
15.11.2023 »
20.10.2023 »
12.09.2023 »
24.08.2019 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zatvaryat-smetishteto-do-2-godini-zavodut-v-Shishmanci-oshte-nerazraboten-182673
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.