Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"
Автор: Диана Бикова 17:08 / 12.09.2023Коментари ()10940
©
Една болна тема спорадично изскача за обсъждане в публичното пространство в Пловдив. Става въпрос за така наречената "Дупка" в подножието на Трихълмието и Античния театър, близо до "Понеделник пазара". Това място беше определено за Музей на тракийското изкуство и дори започна строителството му. Повече от две десетилетия вече имотът е частен, а преди ден собственикът на терена Димитър Георгиев обяви, че НИНКН спира реализацията на инвестиционно намерение.

Хронолигията на събитията припомня бившият заместник-кмет на Пловдив Александър Константинов. Къде на шега, къде на сериозно, той смята, че трябва да се намери министър-председател, който да даде 43 милиона лева на Пловдив, за да се откупи въпросния терен. Сумата изобщо не е произволна, а директно насочва към подобна сделка във Варна, която породи поредица катаклизми с "Международен панаир Пловдив" АД.

Но ето какво написа в профила си Константинов: 

"Мисля си как се получи така, че през годините на демокрацията, си отгледахме аристокрация с неаристократични корени. Има някои знакови имена в Пловдив, които решиха, че те са новите аристократи и на тях им се полага всичко, което си поискат.

Снощи при откриването на Сцена на кръстопът един известен бизнесмен е използвал положението си на спонсор и е обвинил половината Пловдив, че не му дават да строи по неговите проекти в археологията на Понеделник пазар.

Нека да си спомним, че там беше почти построен Музея на тракийското изкуство и само идването на демокрацията попречи да бъде завършен. През мандата на друг знаков кмет - г-н Гърневски, общинският имот беше ипотекиран пред Хеброс банк за заем на общината. Накрая банката си прибра имота, защото общината не си обслужваше заема и го продаде на въпросния бизнесмен. Последва разрушаване на бетоновата конструкция, при което се разкри огромна археология, което е напълно очаквано от местото на терена. Естествено бизнесменът направи серия от проекти за застрояване на терена, които се отхвърлиха от Института за паметници на културата. Междувременно се прие и новият ОУП, който ограничи параметрите на застрояване в тази зона. Това е кратката история на този имот, който пловдивчани нарекоха знаково "Дупката".

Търси се този министър-председател, който ще даде на Пловдив 43 млн. лв., за да си купи обратно терена, както стана във Варна. В последно време общината само с това се занимава, да си купува своите терени, загубени по времето на демокрацията.

Пак се връщам на новата аристокрация - спомням си какъв натиск беше упражнен върху Общинския съвет при продажбата на така наречената "Златна кокошка" от г- н Гърневски - общинската фирма "Митнически терминал", точно на този бизнесмен. В града можете се наслаждавате и на хотела до Цар Симеоновата градина и на редица имоти - срещу сградата на общината, срещу Халите и до Пожарната. Изобщо общината винаги е била приятелски настроена към бизнес инициативите на Човека, само за Дупката въпросът е спорен. Не е ли време да го направим и почетен гражданин, то там списъка е дълъг.".


Още по темата: общо новини по темата: 39
11.09.2023 »
01.10.2022 »
29.09.2022 »
29.03.2022 »
18.02.2022 »
04.06.2021 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchanin-Tursi-se-premier-koito-da-dade-43-miliona-za-Dupkata-do-Ponedelnik-pazara-1819823
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.