Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивска доцентка стана национален координатор на програма за орално здраве при децата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:18 / 07.06.2010Коментари ()1574
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Доц. д-р Мария Куклева, заместник-декан на Факултета по дентална медицина и ръководител на катедра "Детска дентална медицина" в Медицинския университет в Пловдив е национален координатор на програма на здравното министерство за профилактика на зъбния кариес, която има повече от 20-годишна история в България.

В Националната програма е записано, че "ще бъде оказана подкрепа за продължаване на съществуващите програми за кариес-профилактика с флуорирано мляко в Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Шумен, Севлиево и Дряново". Тези програми бяха реализирани в тясно сътрудничество между общините, Министерството на здравеопазването, сдруженията с нестопанска цел "Стоматологично здраве" и не на последно място с безкористната материална помощ на Фондация "Борроу" - Великобритания. Те са подкрепени от Българския зъболекарски съюз и са обект на специален клиничен мониторинг от Световната здравна организация /СЗО/.

Доказаният ефект от Програмата за кариес-профилактика чрез флуорирано мляко в България и редица други страни бе обобщен в специална публикация на СЗО от 2009 г. Тя представлява реализация на общата политика и конкретните препоръки на СЗО за профилактика на зъбния кариес чрез използване на флуориди и по-специално на резолюция WHO 60.17. от 23.05.2007 г. на Световната здравна асамблея и предшестващите резолюции за флуоридите и оралното здраве в стратегия здраве за всички и относно профилактиката и контрола на незаразните болести, се казва още в писмото.

Отчитайки положителният ефект върху оралното здраве на подрастващите, законодателството на Европейския съюз относно субсидирането на доставката на мляко и млечни произведения за детски заведения, предвижда специална субсидия за флуорираното мляко, консумирано от деца и ученици. Това е отразено в последния Регламент на Европейската комисия 657/2008 г. и при кандидатстване по нея, то ще бъде безплатно за общините.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivska-docentka-stana-nacionalen-koordinator-na-programa-za-oralno-zdrave-pri-decata-168754
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.