Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Само на 30 км от Пловдив: Природен феномен без аналог у нас е запазен в автентичния си вид
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 16:00 / 13.05.2023Коментари ()64854
Село Ситово
На 30 км от Пловдив може да се види една от най-загадъчните археологически находки на територията на България.

Ситовският надпис е неразчетен надпис в Родопите от рунообразни знаци на неизвестна писменост. Този надпис няма аналог в историята по нашите земи.

Надписът е издълбан върху загладена част от скала с форма на хоризонтално разположена лента с дължина приблизително 3,4 метра и ширина 23–30 см.

Скалният масив, на който е издълбан надписът, се крепи на пет камъка. Върху един от тях е разпознат образ на Богинята майка от епохата на неолита, а друг един от камъните е оприличен на пясъчен часовник.
©
Ситовски надпис

Изложени са няколко основни хипотези за авторството на надписа – тракийска, келтска, готска, сармато-аланска и славянска. Според тракийските хипотези надписът използва или собствени рунически знаци на траките, или азбуката на бесите, създадена от епископ Никита Ремесиански. Готската хипотеза подобно на повечето други предположения свързва надписа с руните, а не с готската азбука, създадена в тези земи от епископ Вулфила.

Артефактът се намира близо до китното родопско селце Ситово, само на 32 км. от Пловдив. Открит е от д-р Александър Пеев, председател на Пловдивското археологическо дружество през 1928 година, когота е бил заведен там от местни горски служители. 

Ситовският надпис“ се намира на 1 km разстояние от местността Щуда града. Много вероятно е надписът да е синхроничен на крепостта, светилището и селището. 

През 1893 г. българският етнограф и фолклорист Стою Шишков прави описание на с. Ситово, в което споменава, че непосредствено след селото на 30 минути разстояние се намира "стръмнината Щута града“, за която има разни предания от старо време, за много големи каменни пещери и издълбани в скалите "образи на человеци и на други животни, изписани даже в целия им образ, като например змия изписана, человек и други такива“.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Samo-na-30-km-ot-Plovdiv-Priroden-fenomen-bez-analog-u-nas-e-zapazen-v-avtentichniya-si-vid-1675653
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.