Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почина голям български краевед
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 10.05.2023Коментари ()4009
©
Почина създателят и най-дългогодишен директор на Държавен архив - Смолян Андрей Печилков. Историкът оставя дълбока следа и наследство в културния, научен  и обществен живот на Смолян и региона.

Писател, краевед, родоповед, публицист, издател и общественик. Известен с патриотизма и любовта си към хората и планината. Осем години е директор на регионалната библиотека. За кратко време преструктурира цялата библиотечна система: комплектуване, обработване на книжния фонд, съставяне на азбучни и тематични каталози, обслужване на читатели, методическа помощ на библиотеките в окръга, културно-масови прояви и най-вече - обживяване на сградния фонд.

Но през по-голямата си част от живота си е свързан с  Архива. Негов директор е до пенсионирането си. Андрей Печилков модернизира базата на архива, обзавежда го с модерна техника, подготвя кадри, увеличава многократно архивните фондове. Той никога не е криел, че  архивният прах и миризмата на стара хартия го изпълва с радост. Кара го да се чувства щастлив. Той е автор на над 700  статии, студии, доклади, монографии, научни изследвания, книги.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pochina-golyam-bulgarski-kraeved-1671156
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.