Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдив почете 147 години от избухването на Априлското въстание
Автор: Диана Бикова 11:51 / 20.04.2023Коментари ()1620
Пловдив почете 147-та годишнина от Априлското въстание с шествие и полагане на венци и цветя пред паметните плочи на героите от 1876 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Ученици от ОУ "Душо Хаджидеков", ОУ "Васил Петлешков", ОУ "Кочо Честименски", ПГ по електротехника и електроника и членове на пловдивското дружество на Комитет "Родолюбие" се събраха на площад "Съединение". След това бяха положени цветя пред паметната плоча в подлеза на бившата аптека "Марица", където през османско владичество е бил затворът Таш капия, пред паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия и паметника на Васил Петлешков в Цар-Симеоновата градина.

По време на преминаването по главната звучаха родопски гайди. Пред паметника на Васил Петлешков беше направена възстановка за съставянето на Тайния революционен комитет в Пловдив и обявяването на Априлското въстание в града. 

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, комитет "Родолюбие". Слова пред местата за памет изнесоха директорът на РИМ- Пловдив Стоян Иванов, преподавателят от ПУ "П. Хилендарски" Мариана Мирчева, наследници на рода Свещарови. За първи път честването на Априлското въстание в Пловдив е включено в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 г.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-pochete-147-godini-ot-izbuhvaneto-na-Aprilskoto-vustanie-1646639
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.