Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
100 абитуриенти за 100 години СОУ "Пейо Яворов"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 20.05.2010Коментари ()8549
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "П. Кр. Яворов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В годината, когато СОУ "Пейо Яворов" отбелязва 100 години от създаването си, изпрати и 100 абитуриенти от випуск 2010. Това стана в залата на кино Гео Милев, където час преди началото развълнувани дванайсетокласници се събираха на предпоследната си среща като съученици.

Тържествената церемония започна с посрещане за знамената на България, Европейския съюз и знамето на училището. След това на сцената излезе преподавателят по биология, който има и театрални заложби, Танчо Агушев и в монолог представи 6-те етапа от човешкия живот, като наблегна на този, когато човек е бил ученик. Накрая той завърши с реторичния въпрос, обръщайки се към зрелостниците- "А сега накъде?"- и в един глас 100 абитуриенти му отговориха- Напред!

Напред от първите редове на публиката, към сцената пое и директорът на училището Сашка Кръстева, която поздрави всички, които са завършили средното си образование. Тя не пропусна да благодари и на класните ръководители и учителите, които са преподавали на Випуск 2010. Кръстева отчете, че за първи път завършва и паралелка математика с информационни технологии. Накрая директорът пожела на бившите вече дванайсетокласници винаги да бъдат дълбоко свързани с училището, където са прекарали най-хубавите си години.

В СОУ "Пейо Яворов" има традиция на всяко такова изпращане да бъдат сменени и знаменосците и техните асистентки. След смяна на "караула", дойде и най-очакваният момент - раздаване на наградите на най-заслужилите зрелостници. Първоначално бяха наградени най-успелите и проспериращи спортисти - футболисти, волейболисти и баскетболисти, както и учениците, проявили активност в различни извънкласни дейности. Наградата и статуетка на Педагогическия съвет на училището получи Милена Калчева от 12 а клас. Тя й беше присъдена заради това, че през цялото обучение не е отсъствала от часове. В дневника, в графата Извинени-Неизвинени, срещу името й има две нули. Така тя се оказва най-примерната и дисциплинирана абитуриентка не само за Яворов, а може би за целия град Пловдив.

Елена Гешева пък бе удостоена с награда "Яворов", която й бе подарена, заради отличния успех, с който завършва елитното училище. Абитуриентката, която има две сестри, също възпитанички и отличнички на СОУ "Пейо Яворов", възнамерява да продължи образованието си в чужбина. В края на тържеството, на сцената се събраха всички 100 абитуриенти. В този момент класните ръководители имаха задачата, с по няколко думи да изпратят възпитаниците си. Най-вълнуващо се оказа посланието на Здравка Гайдаджиева, класна на 12 в, която пожела учениците и да бъдат слънцето, а тя езерото, което винаги ще очаква слънцето да се огледа в бистрите води на езерото. Накрая умниците на "Яворов" бяха поздравени от Влади Ампов-Графа, като най-щастливи от неговата поява бяха симпатичните абитуриентки.

Спектакълът "Лабиринт от спомени" беше заключителната част от празненствата, с които беше отбелязана 100-годишнината от основаването и откриването на училището. Тържествата за юбилея на училището започнаха през месец март и бяха организирано от клуб "Яворови почитали". Ръководителят на клуба и преподавател по философия - Елиана Пашкулова, и екипът й бяха организирали редица мероприятия за честването на юбилея. В Актовата зала на вековното пловдивско училище беше организирана богатата програма от литературни четения, семинари, срещи и дискусии. Дните между 22 и 26 март бяха определени за "Седмица на Яворов". Тя бе съпроводена с изложба и спортен турнир за купата на Яворов, а хуманитарните паралелки разиграха диалози по писмата на Яворов с Лора и Мина. В часовете по западен език тийнейджърите направиха преводи на Яворови стихове. Учениците от горен курс запознаваха по-малките с факти за патрона на училището. В края на март бе проведено и традиционното факелно шествие по Главната улица, което завърши с поклонение пред паметника на поета в Стария град.

По повод юбилея училищното ръководство, начело с директора Сашка Кръстева бяха организирали и екскурзионни лъчи „По стъпките на поета" до Чирпан, Банско, Македония и Париж. През последната седмица представители от училището-учители и ученици посетиха едноименната гимназия в Чирпан. Там посетиха и къщата-музей на Пейо Яворов. Визитата върнаха и средношколци от чирпанската гимназия, начело с директора Иванка Ненкова. Така се постави начало на съвместна дейност за в бъдеще между двете училища, които имат един и същ патрон. Заключителните прояви за отбелязване на 100 години от основаването и откриване на СОУ "Пейо Яворов" бяха на 29-30 април. Тогава пред сградата на община Пловдив имаше празничен хепънинг с много музика, танци, мажоретки, актьорски изяви и още куп изненади за всички. Беше организиран и "Коктейл на випуските", където бивши ученици си дадоха среща, на която на дълго и широко разговаряха, на къде са поели след завършването си в СОУ "Пейо Яворов".



Още по темата: общо новини по темата: 3
29.04.2010 »
29.03.2010 »
22.03.2010 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/100-abiturienti-za-100-godini-SOU-Peio-Yavorov-164354
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.