Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Националният отбор на България за хора със синдром на Даун ще участва на "Купа Америка"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 17.03.2023Коментари ()894
© NOVA
След броени часове националният отбор на България за хора с интелектуални затруднения заминава за първото си участие на "Купа Америка". Петима наши състезатели ще вземат участие в различни дисциплини. Всички те са със синдром на Даун и готови за победа.

Идеята за създаването на отбора е на треньора Слав Петков. "Ние сме българските спортисти, професионалисти, със синдром на Даун и други интелектуални затруднения", обясни той. В залата тренират повече от 30 младежи, като десет от тях представят България на световни състезания.

"Досега за тези хора никога не е имало професионален, елитен спорт. В случая ние показваме, че не само спортът е за всички, но и всеки може да се реализира, в зависимост от своите дефицити. Мисля, че няма граници за тях", добави Петков.

През 2022 г. момичетата и момчетата от отбора на Слав завоюваха 11 медала, шест от които златни, на Европейското първенство за хора с интелектуални затруднения, съобщиха от NOVA.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nacionalniyat-otbor-na-Bulgariya-za-hora-sus-sindrom-na-Daun-shte-uchastva-na-Kupa-Amerika-1602819
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.