Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гергана Симеонова: Единственото нещо, от което можем да предпазим българския език, е нашето незнание
Автор: Цвети Тончева 22:57 / 15.03.2023Коментари ()2179
©
poznanieto.bg
Единственото нещо, от което можем да предпазим българския език, това е нашето незнание. Това каза в предаването "Животът на фокус" по Радио "Фокус" филологът и преводач Гергана Симеонова. "В този глобален свят, в който нещата се развиват толкова бързо, че ние можем да опазим себе си, и езика си само, и единствено, ако се развиваме с него", каза Симеонова.

Пуризъм е да се пази езика ни от чуждиците и заемките, които нямат еквивалент в българския език, смята още Гергана Симеонова. Според нея, няма проблем да ги ползваме. Всичко излишно в езика ни, като думи, ще си отпадне само. 

Тя обясни и значението на термина "функционално грамотни". Това означава да разбираме това, което четем. Да разбираме информацията и да боравим с нея правилно. Да не се осланяме на чуждите думи, без да влагаме критично мислене за тях. Да си функционално неграмотен означава да не разбираш какво пише в даден текст, да виждаш в него само букви и думи, а не информацията, която ти носят тези думи", поясни Симеонова.

Според нея, за да научим чужд език, трябва добре да владеем собствения си, майчин език.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Gergana-Simeonova-Edinstvenoto-neshto-ot-koeto-mozhem-da-predpazim-bulgarskiya-ezik-e-nasheto-neznanie-1601025
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.