Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
По-добре мляко с кафе, отколкото без
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 21.02.2023Коментари ()4034
©
Ако пиете кафе, пийте го с мляко за повече здраве. Това е изводът, който може да се направи от изледване на Копенхагенския университет.

Кафето е напитка, която е с противоречиво реноме. Обожавана и отхвърляна заради аромата и горчия вкус, несъмнено черната течност има в по-голяма или по-малка степен ободряващ ефект. Кафето се пие и при ниско кръвно, но се страни от него при склонност към високо, както и при невъзможност да се заспи навреме и се разбива нощната почивка.

Кафето същевременно е евтина напитка, която при правилно приготвяне осигурява на организма и полезни вещества, сред тях основно полифеноли, известни със силния си антиоксидантен ефект. Така че несъмнено кафето не може да се зачеркне и изключи от менюто ни с лека ръка, пише puls.bg. 

Всеки път, когато болестотворни бактерии, вируси и други чужди тела навлязат в организма ни, имунната ни система реагира като използва бели кръвни клетки и вещества, за да се защити. Тази реакция е известна като възпаление. Възпаление възниква и когато претоварваме сухожилията и мускулите си и е характерно и за заболявания като ревматоиден артрит. 

Антиоксидантите помагат на организма да се справи със стреса, причинен от свободните радикали – нали именно този стрес води до възпалителни процеси в тялото. Полифенолите са едни от най-ефективните и силни оксиданти, които се използват от някои индустрии – най-вече хранително-вкусовата, за забавяне на окисляването и срещу влошане качеството на храната. По този начин се предотвратява промяната на вкуса и гранясването.  

Досега са провеждани множество изследвания на полифенолите, включително на полифенолите на кафето. Но са малко тези, които разглеждат ефекта от кобинирането на тези растителни вещества с други молекули, например протеини, а ясно е, че нашето хранене се базира на смесването на различни съставки.

Ето защо изследователите от Департамента по хранителни науки, в сътрудничеството с Департамента по ветеринарни науки на Копенхагенския университет решават да наблюдават как се "държат“ полифенолите, когато се комбинират с аминокиселини – аминокиселините са градивни елементи на протеините. 

"Когато полифенолът реагира с аминокиселина, неговият инхибиторен ефект върху възпалението се засилва“ споделя проф. Мариан Нисен Лунд, ръководител на изследването. По-точно комбинацията на протеини и антиоксиданти удвоява противовъзпалителните свойства на имунните клетки. 

На този етап ефектът е наблюдаван само в лабораторни условия върху имунни клетки, но научният екип се надява да получи финансиране, за да го проучи и при живи организми, включително и при хора.

За целите на изследването учените са работели с три групи имунни клетки - третирани само с, макар и разрични, полифеноли, с полифеноли в комбинация с протеини и контролна група без нищо. Имунните клетки третирани с комбинация от полифеноли и аминокиселини в този експеримент показали два пъти по-висока ефективност в борбата с възпалението от третираните само с полифеноли. 

От предишни изследвания е ясно, че полифенолите се свързват с протеини от месни продукти, мляко и бира. 

Работата на учените показва, че реакцията между полифенолите, на които е богато кафето, и аминокиселините, съдържащи се в млякото, е толкова бърза, че е трудно да се избегне в изследваните храни, твърдят те. Такава реакция може да се търси и при комбинация на полифеноли и мляко в други храни, състоящи се от протеини, плодове и зеленчуци. Например месно ястие със зеленчуци или смути, в които се добави малко млечен протеин или кисело мляко.

За съжаление, човешкият организъм не усвоява много ефективно полифенолите, затова учените търсят начини как да ги капсулират в протеинови структури, за да се подобри този процес. Допълнителният плюс в стратегията им е, че така ще се засилят и противовъзпалителните ефекти на тези антиоксиданти. 

Изследването е финансирано от Независимия изследователски фонд на Дания и се провежда в сътрудничество с Техническия университет в Дрезден, Германия.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Po-dobre-mlyako-s-kafe-otkolkoto-bez-1574562
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.