Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерт от Пловдив: Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще станат част от тестените и бобови изделия у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 26.01.2023Коментари ()41027
© NOVA NEWS
Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах. Експертите твърдят, че насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества. 

Според доц. Десислава Вангелова от катедра "Месо и месни продукти" в УХТ - Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ.

"Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи", обясни тя пред Нова тв.

По думите ѝ хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос. "Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия", посочи доц. Вангелова.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ekspert-ot-Plovdiv-Zhult-brashnyan-chervei-skakalec-shturec-i-brumbar-shte-stanat-chast-ot-testenite-i-bobovi-izdeliya-u-nas-1544780
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.