Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха две сачми в тялото на убития световно застрашен египетски лешояд Бояна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:08 / 18.10.2022Коментари ()3261
©
БДЗП
Ветеринарно-медицинската експертиза, извършена от специалисти в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, показа наличието на две сачми в тялото на простреляния край Джебел египетски лешояд. От Окръжната прокуратура в Кърджали споделиха, че съдебно-балистична експертиза ще установява дали може да се определи точното оръжие, с което е убита птицата. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Припомняме, че през септември Бояна - египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя бе първият египетски лешояд, излюпен в европейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България. Установяването на смъртта на Бояна стана, след като екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) засече "тревожен сигнал“ от GPS предавателя, с който бе маркиран лешояда при своето освобождаване в дивата природа.

Воденото досъдебно производство се наблюдава от Окръжната прокуратура в Кърджали, а разследващите органи са от Районно управление – Момчилград.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

За последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област К
БДЗП
ърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си. Миналата година друг случай разтърси природозащитната общност не само у нас, но предизвика отзвук и в Европа – в Разград заловиха бракониер, в чийто дом бяха открити замразени трупове и препарати на над 20 вида защитени птици и бозайници. Престъпленията срещу дивата природа причиняват значително намаляване на биологичното разнообразие и могат за миг да обезсмислят години усилия за опазване на даден вид.

БДЗП и Зелени Балкани полагат усилия за спасяването на египетския лешояд от изчезване чрез мащабен проект "Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/874), който обединява усилията на повече от 20 организации в 14 държави в Европа, Близкия Изток и Африка.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Otkriha-dve-sachmi-v-tyaloto-na-ubitiya-svetovno-zastrashen-egipetski-leshoyad-Boyana-1432114
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.