Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Евродепутат: Срам ме е от българските и румънски граждани, че не се третират еднакво
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:00 / 05.10.2022Коментари ()2481
©
Огромната част от евродепутатите призоваха за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген по време на дебати в Европейския парламент в Страсбург, предава БНР.

По-рано българските евродепутати от всички политически групи излязоха с обща декларация, в която поискаха да падне 11-годишната блокада на Съвета на ЕС към двете страни.

"Срам ме е от българските и румънски граждани, затова, че не се третират еднакво", каза холандската евродепутатка Софи ин'т Велд, чиято страна се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенген. "Процесът за присъединяване не трябва да се превръща в прокси на бойно поле за други политически проблеми", допълни ин'т Велд:

"Срам ме е от правителството на Нидерландия, защото то е една от основните пречки и най-вече по вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Не може да има двойни стандарти. От тази позиция искам да призова премиера Рюте да спазва правилата и да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген". 

На приемането на двете страни в Шенген се противопостави германецът Гидо Рейл от Идентичност и демокрация, който заяви, че дълги години българо-турската граница е била в ръцете на мафията, което означава, че, по думите му, мафията носи униформа.

"Двете страни не трябва да са нито в ЕС, нито в Шенген", заключи той. Председателстващата заседанието прие това като обида на страни-членки и допълни, че ще информира за думите му председателката Роберта Мецола, за да предприеме необходимите мерки.

Същевременно се разбра, че от чешкото председателство ще бъде организирана експертна мисия в двете страни следващата седмица с представители на Комисията, която да оцени изпълнението на основни части от шенгенското законодателство. Въпросът за приемането на двете страни ще бъде разгледан на Европейския съвет през декември.


Още по темата: общо новини по темата: 380
08.05.2024 »
18.04.2024 »
11.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
02.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Evrodeputat-Sram-me-e-ot-bulgarskite-i-rumunski-grazhdani-che-ne-se-tretirat-ednakvo-1417514
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.