Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Подписка срещу ограда в Дондуковата градина
Автор: Диана Бикова 10:35 / 30.06.2022Коментари ()1842
© Google
Над 500 пловдивчани са се включили в гражданската подписка срещу изграждането на ограда около Дондуковата градина в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Призивът гласи:

"Ние, жителите на гр. Пловдив категорично се обявяваме срещу намерението на район "Централен" и Община Пловдив да оградят Дондуковата градина с каквато и да е ограда от  - бетон, ковано желязо, мрежа, пана и др. и да бъде ограничен достъпа до парка с врати, бариери и други съоръжения.

Считаме, че парковете са за всички и достъпът до тях трябва да е денонощен. Настояваме район "Централен" да оттегли предложението за изграждане на ограда около Дондуковата градина.

Да на реконструкцията и обновяването на парка. Не на оградата и ограничения достъп!", заявяват гражданите.

Припомняме, че за ремонт на първата градска градина в Пловдив се говори поне от десетилетие. Дондуковата градина е създадена след Освобождението през 1878 г. и благоустроена от Люсиен Шевалас през 80-те години на ХIX век. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е временно изпълняващият длъжността генерал-губернатор на Станстефанска България княз Александър Дондуков-Корсаков. Наричат я още "Княжеската" или "Градската" градина. Паркът е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града и е имала  представителни и обществени функции. От 1992 г. е паметник на парковото изкуство, а от 1993 г. е в режим на опазване на исторически зелени площи в район "Централен".  

Проектът за реконструкция на градската градина, одобрен от НИНКН, предвижда ремонт на алеите, изграждане на отводнителна и поливна системи, нови детски съоръжения, водно огледало с голям фонтан и цветарници на мястото на сегашните пресъхнали шадравани. В единия край ще бъде възстановена по архивни документи беседката, в която са отдъхвали Иван Вазов, Захари Стоянов, Христо Данов. 

Новото в проекта е издигането на ограда от ковано желязо с височина 1.70 метра, като целта е новата придобивка на града да се запази от вандали. Срещу заграждението обаче се обявяват гражданите, които са се подписали в петицията.


Още по темата: общо новини по темата: 90
08.05.2024 »
07.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Podpiska-sreshtu-ograda-v-Dondukovata-gradina-1296477
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.