Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Турция: Гърция заплашва суверенитета, регионалната сигурност и стабилността на своя съсед
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 03.06.2022Коментари ()1376
©
Турското министерство на външните работи осъди остро реакция на Германия в подкрепа на Гърция срещу нарушаване на гръцкото въздушно пространство и прелитания на турски военни самолети над гръцките острови, отхвърляйки твърденията на Берлин като "безпочвени", предаде Анадолската агенция. 

Говорителят на министерството Танжу Билгич реагира на изявления на заместник-говорителя на германското федерално правителство Волфганг Бюхнер и предупреди, че е неприемливо Германия да попада в "провокативната клопка на Гърция и да участва в клеветническа кампания срещу Турция".

Бюхнер направи това изявление в сряда след разговори предния ден между канцлера Олаф Шолц и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно събитията в Източното Средиземноморие. "Ще продължим да защитаваме нашия суверенитет срещу опитите на Гърция да нарушава въздушното ни пространство и да притеснява наши летателни апарати в турското и международното въздушно пространство", каза Билгич.

"Гърция е единствената страна в света, която претендира за повече въздушно пространство от териториалните й води. Ако има някой, който заплашва суверенитета, регионалната сигурност и стабилността на своя съсед, то това е Гърция", подчерта Билгич.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Turciya-Gurciya-zaplashva-suvereniteta-regionalnata-sigurnost-i-stabilnostta-na-svoya-sused-1277948
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.