Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Дичев: Не трябваше украинците да се настаняват в луксозни хотели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 02.06.2022Коментари ()3939
©
"Както обикновено истеризирахме всичко, което правим... Защо позволяваме това нещо? На фона на всичко, което направихме, да го развалим".

С тези думи културологът проф. Ивайло Дичев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", обобщи реакциите след видеообръщението на вицепремиера Калина Константинова, в което обяви, че България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето.

Според него се коментират предимно думи и стилистика и предложи да се говори сериозно за поуките от това, което се случи и къде сбърка държавата.

Проф. Ивайло Дичев определи като голяма грешка това, че на държавно ниво у нас е мислено, че войната в Украйна ще приключи бързо: 

"С настаняването в луксозни хотели правителството предложи повече, отколкото трябваше. Беше грешно стратегически. Дадохме изключително луксозни възможности на тези хора да прекарат трите месеца. Отдавна беше ясно, че ще трябва да напуснат. След което се каза, че вече не може и естествено настана разочарование".  

"За да се интегрират чужденци в пазара на труда, те трябва да живеят в големи центрове. Няма какво да търсят в Елхово. Трябва да са там, където има работа. Голямата част от украинките са в активна възраст, децата им също трябва да водят социален живот. Тяхното място е в градовете. Ние трябва да мислим за това нещо в перспектива. Направихме същата грешка преди с бежанците от Сирия. Пращахме ги по границата, за да можем бързо да ги отпратим. Трябва да сме готови. Съвременният свят е такъв. Все повече мигранти ще идват и ще влизат в нашия пазар на труда. Ние имаме нужда от тези хора", коментира още културологът.

По думите му липсва политика на интеграция на бежанците в пазара на труда.


Още по темата: общо новини по темата: 4445
06.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Dichev-Ne-tryabvashe-ukraincite-da-se-nastanyavat-v-luksozni-hoteli-1276952
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.