Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правителството: Компенсациите продължават
Автор: Йоланда Пелова 14:59 / 23.03.2022Коментари ()1546
©
В резултат на днешните решения и това, което премиерът обяви - компенсациите продължават. Отвъд решенията за компенсациите - един отдавна отлаган проблем - заем, свързан с погасяване на глоба от Европейската комисия към Националната електрическа компания, съответно заем, получен от Министерството на енергетиката ще бъде погасен и съответно средствата ще се върнат в Министерството на финансите и директно обратно в българската икономика. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, предаде репортер на Sofia24.bg.

"От встъпване в длъжност на кабинета - декември 2021 до април 2022 година обратно в българската икономика са получени компенсации в размер на над 4 млрд. лв. Това е над 3% от БВП. За същият период разходите на домакинствата за електрическа енергия и отопление останаха непроменени. За сравнение в Европа средните разходи за електричество и топлоенергия се повишиха с 30%. Всичко това се случва в тежък момент. Въпреки това електроразпределителнитве дружества работят и към момента на пълен капацитет.

Всички приети компенсации за изплащане към бизнеса и свързани лица по електроенергийната система се изплащат, въпреки огромния обем средства и трансакции", обясни министърът.

Изплатени са компенсации от над 223 млн. лв. за природен газ, енергоразпределителните дружества са получили 471 млн. лв. в резултат на компенсираните технологични разходи.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pravitelstvoto-Kompensaciite-produlzhavat-1236370
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.