Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Позиция на кмета на община "Родопи" за кариерите над Белащица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 09.02.2022Коментари ()4727
© Plovdiv24.bg
Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов изпрати опровержение по отношение на публични медийни изяви на Павел Гимишев, жител на село Белащица, относно състоянието на кариерите над селото и действията от страна на общината за прекратяване на концесионния договор и преустановяване на всякаква дейност, свързана с добив на подземни богатства.

От направеното изявление на Павел Гимишев аудиторията остава с впечатление, че община "Родопи" е абдикирала с бездействие и нехайство към проблема на хората в село Белащица и защита на исканията им за чист въздух и по-добър живот, се казва в становището.

Твърденията, че вече трета година, като кмет на община "Родопи" Павел Михайлов и екипът, с който работи, "не си върши работата", не отговарят на истината и подвеждат хората за действителната ситуация .

От началото на мандата, като кмет на община "Родопи" Павел Михайлов защитава позицията за категорично противопоставяне на възобновяване на кариерната дейност над село Белащица. Изпратени са над 150 преписки, писма и възражения към всички компетентни министерства - Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, областния управител на Пловдив и контролните органи за предприемане на спешни действия в защита на обществения интерес и окончателно решаване на проблема, свързан с кариерите в Белащица.

През това време лично кметът е направил  десетки срещи, включително в Министерство на енергетиката, с областния управител и ръководителите на държавни институции. За категоричната позиция ПРОТИВ кариерите в Белащица е уведомен и президентът Румен Радев.

Припомня се, че през август миналата година с пълно мнозинство ОбС "Родопи" прие План за интегрирано развитие на общината /ПИРО/. В него, в частта за "Туризъм"  е включена зоната около параклис "Свети Спас", разположена в района на кариерите над Белащица, като туристическа дестинация с обособяване на пешеходни маршрути от селата Марково и Белащица. Затова не е коректо твърдението, че има "страх" и бездействие по отношение на инвестиции и реализиране на бъдещите планове за развитие на Община "Родопи" като "зелен жилищен район" в околностите на град Пловдив.

Община "Родопи" започна работа по откриване на процедура за издаване на разрешително  за водовземане от подземни води чрез два каптирани естествени извора "Калоян дере 1" и "Калоян дере 2". Публичното обявяване със заявена цел на водовземане "обществено питейно-битово водоснабдяване" беше направено миналата година. Оттук нататък пътят за продължаване на процедурата е служебен между двете държавни институции – "Басейнова дирекция – Източнобеломорски район" и ВиК –Пловдив, посочва Михайлов.

В новия бюджет за 2022 година ще бъдат заложени 150 хиляди лева за извършване на процедура по включване в регулацията на село Белащица на земеделски територии, включително и пътя, обслужващ кариерните дейности. С изрично писмо за това е уведомена г-жа Лидия Гимишева на 30.11.2021 година  от експертите и специалистите от отдел КРИТ и главния архитект на община "Родопи". Ето защо твърденията за бездействие, изказани публично, са неверни.

За съжаление проектът за ПУП-ПРЗ  и придружаващите го план схеми по част ВиК, електро и път е продължителен и свързан със сложни законови процедури, свързани с промяна на статут, урегулиране на улици, отчуждаване на имоти, уточнява кметът.

Като бивш общински съветник, участвал в управлението на общината, включително като председател на ОбС "Родопи" в периода от ноември 2015 до май месец 2016 година, Павел Гимишев  трябва да знае, че концесиите над село Белащица са действащи държавни концесии, подписани с договор между Министерството на енергетиката и двата концесионера, разположени на държавна земя и частни територии, придобити от държавата. Министерството на енергетиката е компетентната институция  по извършване на проверка по спазване на концесионните условия.

За месеците докато е председател на ОбС "Родопи" в регистрите на община "Родопи" няма налични писма до държавни институции на тема кариерите в Белащица.

За пореден път, като жител на общината и кмет Павел Михайлов заявява, че е недопустимо в най-бързоразвиващия се район по отношение на инвестиции за жилищно строителство и екотуризъм, да се разреши възобновяване на дейността на кариерите. Общината като институция напълно подкрепя исканията на ИК "Стоп на кариерите в Белащица" и това се доказва с предприетите действия от страна на общинска администрация.

Ръководството на община "Родопи" ще продължи да използва всички законови правомощия, за да не допусне повече концесията да застрашава обществения ред и околната среда.

"Разчитам в бъдеще да не се обвиняваме взаимно и в опит да извлечем политически дивиденти, а да си помагаме в действията си за спиране, преустановяване и окончателно решаване на проблема с кариерите над село Белащица", казва в заключение Павел Михайлов.


Още по темата: общо новини по темата: 126
19.02.2024 »
26.12.2023 »
31.05.2023 »
26.04.2023 »
12.04.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Poziciya-na-kmeta-na-obshtina-Rodopi-za-karierite-nad-Belashtica-1209019
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.