Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Търговци на ръба на фалита! Властите забраняват износа на мъжки говеда, моркови и картофи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:36 / 14.12.2021Коментари ()3853
©
От 15 декември Казахстан окончателно забранява износа на мъжки говеда, моркови и картофи. Първоначално мярката ще важи 6 месеца и има за цел осигуряването на достатъчно продукти за вътрешния пазар. 

Още в началото на октомври тази година правителството забрани износа на женски говеда за разплод, както и на дребен добитък кози и овце. С тези ограничения властите се надяват да спрат поскъпването на говеждото, овчето и козето месо, както и на картофите и морковите. По данни на земеделското министерство от началото на годината цените на агнешкото и говеждото са скочили с 15, респективно 21%. 

През първите 10 месеца на годината са били изнесени повече от 160 хиляди говеда, което е с 460 на сто повече, отколкото за същия период на миналата година. В същото време месопреработвателните предприятия в страната работят само на 50 %, тъй като нямат достатъчно суровини. 

Трудности изпитват и производителите на слънчогледово олио, които се оплакват от външнотърговската политика на правителството. Заради въведените ограничения и за този продукт те не могат да изпълнят договорите с чуждестранните си партньори и са на ръба на фалита, съобщава Агро ТВ.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Turgovci-na-ruba-na-falita-Vlastite-zabranyavat-iznosa-namuzhki-goveda-morkovi-i-kartofi-1174375
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.