Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Броят на българите без здравни осигуровки ще нараства
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 24.10.2009Коментари ()10519
© Plovdiv24.bg
Над 1 милион българи у нас нямат здравни осигуровки. Има голяма вероятност броят им да се увеличи, твърди заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Има опасност да намалеят постъпленията в резултат на това, че много икономически субекти не генерират такъв доход, смята заместник-министърът.

Всяка година здравноосигурителният модел регистрира дефицит в приходната част. Нормално е да вземем по-сериозни мерки, свързани с преодоляване на този дефицит., добавя той.

Мерките са заложени в новия законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който НС предстои да гласува на второ четене идната седмица. Едно от предложенията е да се дължат 36 наказателни здравни вноски за възстановяване на осигурителни права.

Разширяваме кръга на лицата, които дължат здравни вноски, работодатели. Другото, което правим, е да даваме възможност на Националната агенция по приходите да сравнява какви постъпления идват, обясни цаместник-министърът.

За тази цел самоосигуряващите се лица са длъжни всеки месец да подават декларация в НАП, а агенцията, от своя страна, ще изготвя писмен доклад. По този начин ще се установява дали има дефицит в приходната част.

От министерството се надяват с измененията в закона, да се сложи край на порочната практика неосигурени лица да ползват медицински услуги за сметка на редовните платци, както и да се спрат злоупотреби от страна на некоректни работодатели.

Източник: Ekipnews



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Broyat-na-bulgarite-bez-zdravni-osigurovki-shte-narastva-116016
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.