Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ново изследване дава подробни разяснения за раковите клетки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 24.11.2021Коментари ()1747
©
Ново изследване на учени от National Cancer Institute във Великобритания ни дава подробни разяснения за механизма на действие на раковите клетки. Според тях, те се разрастват като образуват "малки пипала", с които изсмукват силата на имунните клетки.

Изследването установява, че раковите клетки "обезоръжават" своите потенциални нападатели - клетките на имунната система, като изсмукват митохондриите, благодарение на които те функционират.

Чрез този механизъм раковите образувания метастазират и се превръщат в заплаха за живота. Тогава имунната система е силно потисната и не може да спре този процес.

До този извод се стига след експеримент в лабораторни условия, при който се използват клетки от рак на гърдата и имунни Т - клетки. Под микроскоп се установява, че двата вида клетки са физически свързани чрез малки пипала с ширина между 100 и 1000 нанометра, което е в пъти по-малко от един косъм.

При оцветяване на митохондриите, които осигуряват енергия за клетките, с флуоресцентно багрило се вижда, че те се изтеглят от имунните клетки към раковите през нанотръбите. "Това е напълно нов механизъм, чрез който раковите клетки избягват имунната система и ни дава нова цел, към която да се стремим", коментират учените, цитирани от Independent.

Те правят експеримент с инжектиране на инхибитор на образуването на нанотръби в миши модели, използвани за изследване на рак на гърдата и на белия дроб. Така установяват значително намаляване на туморния растеж, което е повече от обнадеждаващо. Тепърва обаче предстоят опити върху животни и евентуално прилагане на този тип терапия и при хора с различни онкологични заболяване с цел забавяне на тяхното развитие.

Онкологичните заболявания от години са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Основното, което се знае за тях, е, че най-важни са превенцията и ранното диагностициране.

С годините лечението на различни ракови заболявания се променя и развива, а учените не спират да търсят отговори на редица въпроси - като например как раковите клетки се размножават в организма и успяват да подтиснат имунната система.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Novo-izsledvanedava-podrobni-razyasneniya-za-rakovite-kletki-1160050
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.