Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Студенти и ученици мериха сили с преподаватели и експерти в търсене на иновации
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 22.11.2021Коментари ()1677
©
Консумацията на ядливи цветя оказва влияние не само върху вкусовото, но и на емоционално поведение на гостите в заведенията. Използването им в ресторантьорството подобрява потребителския профил на продуктите и акцентира вниманието на потребителите върху многообразието от цветови, ароматични и вкусови характеристики на познати и не толкова разпознаваеми храни.

Те могат да участват, като компонент от състава и дизайна на студените и топлите ястия, напитките, алкохолните и безалкохолните коктейли. Освен това с тяхната употреба се повишава разпознаваемостта на ресторанта, което от своя страна влияе върху конкурентноспособността му.

Това е заключението на студентката Глория Сакалийска от специалност "Туризъм“ в Стопански факултет на Университет по хранителни технологии в нейно проучване. То беше презентирано по време на Четиринадесета национална младежка научно-практическа конференция с международно участие "Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи", на която УХТ беше домакин.

Колегата й Петя Иванова от същата специалност участва с презентация на тема "Фолклорът като елемент от съвременния туристически продукт“, в който застъпва тезата, българският фолклор е ключов елемент за туристическите дестинации, защото е част от туристическия ландшафт на страната ни. Богатото съдържание, разнообразието и динамичността на българските народни песни, танци, традиции и обредност представяни в автентична социокултурна среда, могат да бъдат отлични предпоставки за развитието на водещи културни атракции за туристите в България, смята авторката.

Изключително интересни бяха и разработките на докторантите от направление "Хранителна наука и технология“, свързани с изпитване в промишлени условия на винени дрожди, както и биологично активни компоненти и инсекти в месни продукти. Тематично направление "Техника и процесен инженеринг“ впечатли с презентациите за очистващи флуиди, компютърна система за окачествяване на храни и въздействие на йонизиращите лъчения върху полимерните материали.

Конференцията бе реализирана on-line на 18 ноември 2021 г. с подкрепата на проект "TaiMFoods“, изпълняван от УХТ в рамките на национална програма "Европейски научни мрежи“. На форума бе организирано и събитието "School ambassador“ с презентации на ученици от професионални гимназии. Той протече при изключително голям интерес от страна на всички участници, посочи доц. Десислава Вангелова от катедра "Технология на месото и рибата“ в университета, научен ръководител на част от иновативните разработки на форума.

Учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив впечатлиха с демонстрацията на методи за установяване качеството на храни в практиката. На конференцията присъстваха и ученици от още училища - СУ "Георги Стойков Раковски" в Котел и представителите на VOYAGE club от Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

Преподавателите от училищата благодариха за предоставената възможност да бъдат част от научната изява, защото дава възможност на младите хора да се изявят и създава по-тясна връзка на учениците от гимназиите с висшето образование, заяви Вангелова.

Сред лекторите бяха още д-р инж. Марио Христов, председател на Съюз на изобретателите в България, Иванка Статкова, дирекция "Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите и д-р Кремена Стоева от БАБХ.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Studenti-i-uchenici-meriha-sili-s-prepodavateli-i-eksperti-v-tursene-na-inovacii-1158485
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.