Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Страх в Китай заради ново огнище на COVID - отменят полети и затварят училища
Автор: Цвети Тончева 20:43 / 21.10.2021Коментари ()5818
©
Снимка: AFP
Властите в Китай отмениха стотици полети, затвориха училища и засилиха масовите тестове в четвъртък, за да се опитат да елиминират ново огнище на Covid-19, свързано с група туристи, съобщава AFP. Пекин поддържа безмилостен подход на нулев Covid със строги затваряния на границите и целенасочени блокирания, дори когато други страни условно се опитват да облекчат ограниченията. Вътрешните огнища до голяма степен са премахнати, но тъй като Китай регистрира пети пореден ден от нови случаи - най-вече в северните и северозападните райони - властите засилиха контрола върху коронавируса. Последното огнище е свързано с възрастна двойка, която е била в група от туристи. Те са били установени в Шанхай, преди да летят до Сиан, провинция Гансу и Вътрешна Монголия. Оттогава десетки случаи са свързани с пътуването им, с близки контакти в поне пет провинции и региона, включително столицата Пекин.

В отговор местните власти започнаха масови тестове и затвориха живописни места и туристически обекти, училища и места за забавление в засегнатите райони, а също така наложиха целенасочени блокировки на жилищни комплекси. Някои региони, включително Ланджоу - град с около четири милиона души в северозападен Китай - са казали на жителите да не напускат домовете си, освен ако не е необходимо. Тези, които трябва да напуснат, трябва да представят отрицателен тест за Covid-19. Летищата в засегнатите региони са отменили стотици полети, според данни от авиационния превозвач VariFlight. Около 60 процента от полетите до двете основни летища в Сиан и Ланджоу са отменени. В съобщение, публикувано в понеделник, Erenhot във Вътрешна Монголия заяви, че пътуването в и извън града е забранено и жителите не трябва да напускат жилищните си сгради. А в сряда държавният таблоид Global Times предупреди, че новите случаи на вируси във Вътрешна Монголия вероятно ще повлияят на вноса на въглища от Монголия поради прекъсвания във веригата на доставки. В четвъртък са регистрирани 13 нови случая, съобщи Китайската национална здравна комисия.


Още по темата: общо новини по темата: 17028
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница

Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Strah-v-Kitai-zaradi-novo-ognishte-na-COVID-otmenyat-poleti-i-zatvaryat-uchilishta-1139139
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.