Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Историческо! Пилот от "Граф Игнатиево" извърши първи самостоятелен полет на F-16
Автор: Гено Петров 09:11 / 13.10.2021Коментари ()6799
©
Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16. "След един исторически ден за нашето семейство - първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!“ Това написа във фейсбук страницата си съпругата на майор Стоян Петков Уляна под снимката на пилота с едно от децата му.

Действително исторически момент за българските военни пилоти преди празника на ВВС – 16 октомври! Отзивите са много. Всички поздравяват българския офицер с този успех. 

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза Граф Игнатиево. До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по "Авиационна техника и технологии". През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на Военновъздушния университет на ВВС на САЩ. Той е опитен военен летец-пилот I-ви клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза Граф Игнатиево за бойни дежурства и целеви полети, информира военният сайт otbranata.com.

Заедно с майор Петков на близо от година и половина на тригодишно обучение в САЩ са пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от 13 пилоти, които ще трябва да се обучават на новите изтребители.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Istorichesko-Pilot-ot-Graf-Ignatievo-izvurshi-purvi-samostoyatelen-polet-na-F-16-1134718
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.