Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Водосвет и курбан за здраве в любимо на пловдивчани родопско селце
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:06 / 17.06.2021Коментари ()2196
©
В параклис "Свети Дух“ в Дедево храмовият празник ще бъде отбелязан на 21 юни (понеделник) с водосвет, отслужен от отец Димитър. В 12,00 часа свещеникът ще освети курбан за здраве, дарение от бизнесмена Георги Георгиев.

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей "Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото. От Дядовото село се развило Дедево, популярно в този край с името Дедево.

А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил издигнат параклис с аязмо "Свети Дух“. 99 години по-късно на това свято и паметно за вярващи и миряни място с дарения и доброволен труд местните построиха заслон. За отдих, срещи и раздумки на дедовчани, гости и туристи.

В деня на Свети Дух всички ще дойдат в едноименния параклис в Дедево, за да си припомнят плодовете на Духа, които според апостол Павел са "любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Vodosvet-i-kurban-za-zdrave-v-lyubimo-na-plovdivchani-rodopsko-selce-1095804
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.