Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сезират Сметната палата и АОП заради почистването на коритото на Марица
Автор: Диана Бикова 15:57 / 19.04.2021Коментари ()9051
© Plovdiv24.bg
Общинските съветници от "Демократична България" ще сезират Сметната палата и Агенцията за обществени поръчки заради обявена процедура "договаряне без предварително обявление" с конкретен изпълнител.

Причината е, че обществената поръчка за почистване на коритото на река Марица от растителност се обявява в ситуация на спешност и неотложност, но в същото време се посочва, че поради липса на средства договорът ще се сключи едва при постъпване на пари. Т.е. не можем да говорим за спешност, защото чакаме средства, обясни председателят на групата адв. Веселина Александрова пред Plovdiv24.bg.

Обявяването на обществена поръчка не е по обичайния ред, което отнема дълъг срок от време, а чрез договаряне без предварително обявление с конкретен изпълнител, без допускане на конкуренция. Неотложността предполага, че на 26.04 изтича срокът и веднага се подписва договорът с поканената фирма.

В същото време срокът на споразумението е 12 месеца, първо трябва да се проектира и чак след одобряването на проекта се пристъпва към изпълнение на дейностите. Така или иначе ще минат поне 3-4 месеца, колкото би отнело провеждането на процедура по стандартния ред. В документацията се казва още, че договорът се сключва при постъпване на средства, тъй като в момента няма такива.

Това е брутално заобикаляне на закона, коментира Александрова. Общината резервира 4.9 милиона за посоченото обединение ДЗЗД "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи", с.Марково, Община "Родопи", обл. Пловдив, в което участват ПИМК ООД и ТОМОВ-ТРЕЙД ЕООД.  Кметът Здравко Димитров би трябвало да прекрати обществената поръчка, защото това е "подаряване на пари на определена фирма".

"Не оспорваме необходимостта от почистване на коритото на река Марица. Но нека се спазва законът" - категорична е юристката.


Още по темата: общо новини по темата: 77
31.03.2024 »
12.01.2024 »
12.11.2023 »
22.08.2023 »
11.07.2023 »
21.06.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sezirat-Smetnata-palata-i-AOP-zaradi-pochistvaneto-na-koritoto-na-Marica-1075541
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.