Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проектът за Римския стадион на финалната права
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:41 / 27.08.2009Коментари ()5445
Има сключено споразумение между България и Брюксел и между областната управа на Пловдив и Министерството на финансите за финансирането на проекта за обновяването на Римския стадион в центъра на Пловдив. Това стана ясно на презентация в сградата от областна администрация, направена от ръководителя на проекта архитект Тодор Кръстев в присъствието на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов и областния управител Иван Тотев. Стойността на проекта, започнат от предишната администрация, е 900 000 евро, отпуснати по Финансовия механизъм от Брюксел. Когато бъде реализиран, Античният стадион Филипопол може да се превърне във визитна картичка на Пловдив.

Римският стадион е едно от най-монументалните съоръжения - част от облика на античния Пловдив, който обаче в момента търпи пълна деградация, заяви архитект Кръстев. Тежките бетонови рамки около стадиона и хаотичните публични функции, които изпълнява той, го превръщат в бунище и място, което пловдивчани наричат "Дупката". Според архитект Тодор Кръстев проведените проучвания на мнения на хората в града под тепетата показват, че само 6,4 процента считат Римския стадион за туристическа атракция. Главната цел на проект "Античен стадион на Филипопол" е с оживяването на уникалното съоръжение да започне поетапното изграждане на подземен музей на Античен Филипопол, консервация на разкритите части на стадиона, изява на културната стойност на съоръжени
©
Така е изглеждал стадионът по римско време, когато на него са се провеждали грандиозни състезания
ето и подобряване на качеството на прилежащата градска среда. Предвижда се изграждането на огърлица от малки светлини около стадиона, нощно осветление, пространство за мултимедийни презентации, кът за сувенири и копия на антични предмети. Ще бъдат създаден и специализиран асансьор за инвалиди, както и макет на съоръжението, чрез който с помощта на брайловата азбука дори слепите хора да се докоснат до визията на стадиона.

Проектът е към финалната си права, обяви Тотев. Очаква се до седмици да бъде получено одобрение от Министерството на културата. Проектът "Античен Стадион на Филипопол" получи най-висока оценка от Брюксел и бюджет от 900 000 евро, като донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.


(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Proektut-za-Rimskiya-stadion-na-finalnata-prava-106950
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.