Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ивайло Калфин: България изтегли късата клечка с ваксините на AstraZeneca
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 16.03.2021Коментари ()2372
©
Бившият външен министър Ивайло Калфин смята, че България е изтеглила късата клечка, след като половината поръчани ваксини са от AstraZeneca, която има проблеми с доставките. 

"Сега ще се иска преразпределение от други страни, за да дойдат повече ваксини до нас. Не сме предвидили, че някой от доставчиците би могъл да има проблем. Малта има 3 пъти повече ваксини от България на човек от населението. Може би тя (AstraZenecaе - бел. ред.) е най-евтина. Ако това е така, оказва се, че правителството е взело грешно решение", заяви Калфин пред Bulgaria ON AIR

Oт началото на лятото той става изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд.

"Това е най-старата агенция на Европейския съюз. Занимава се с това и да предвижда процесите в трудовата среда. Управлява се на правна основа от синдикати, работодатели и правителства - всяка държава членка има трима представители. Трябва да се създадат условия, за да няма празни полета в регулациите - да има честно съревнование", обясни Калфин. 

"Оставането вкъщи е свързано с баланса между семейния живот и работата. В законодателството ни за дистанционната работа се казва, че работодателят носи отговорност за условията на труд - на работното място в офиса и вкъщи. Животът е доста по-шарен от регулациите, не е задължително всичко да се регулира, но трябва да се защитят хората. Затова ЕС говори за правото "да се откъснеш" - да има период от денонощието, в което работодателят ти да не те търси", коментира гостът в студиото.

Правителството удължи до 31 май мярката "60/40", подпомагаща пострадалия от пандемията бизнес. 

"60/40" няма да изтощи икономиката. Премиерът каза, че са заделили 1 млрд. лв за нея, допълнително взехме още 1 млрд. До момента не е похарчен и 1 млрд., така че средства има. В цялата криза България харчи доста пестеливо", коментира бившият социален министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин". 

Той цитира финансовите министри в Еврозоната, които казват, че мерките за икономиката трябва да продължат, когато се види края на медицинския проблем на пандемията - да бъдат по-пряко насочени към най-засегнатите групи и вдигането им да бъде внимателно и последователно.  

"Трябва да се приготвим за още дълго използване на противокризисни мерки", подчерта Калфин.

Калфин каза още, че нашата икономика трябва да се приближи до средните европейски равнища. Не е проблем, че сме малки, проблем е, че са ни големи разликите от европейските равнища, изтъкна той. Повишаването на доходите трябва да се прави умно, отбеляза бившият евродепутат.


Още по темата: общо новини по темата: 17028
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ivailo-Kalfin-Bulgariya-iztegli-kusata-klechka-s-vaksinite-na-AstraZeneca-1062557
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.