Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Скандал! Богомил Грозев забранил достъпа на археолози до Голямата базилика, той отрича!
Автор: Диана Бикова 16:41 / 15.03.2021Коментари ()11847
© Plovdiv24.bg
Нов скандал се заформя покрай директора на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Оказва се, че инженерът е забранил достъпа на археолозите от Регионалния археологически музей до Епископската базилика, научи Plovdiv24.bg.

Преди десетина дни екипът специалисти отишъл на обекта, за да види какво се случва с него и в какво състояние са ценните експонати. Оказало се, че Грозев издал заповед на Общинска охрана да не пуска никой вътре. Последвала сериозна разправия и в края на краищата археолозите влезли. Експертите се шокирали от гледката - античните мозайки целите били зеленясали. 

"Няма такава заповед, но това не е обществен парк и в базиликата може да влизат само хора, които имат работа там - по техническата поддръжка или на мозайките. Не е вярно, че мозайките са зеленясали. Поддържат се изрядно" - коментира за медията ни Богомил Грозев. Той смята, че информацията е част от кампания срещу него, за да бъде дискредитиран и обявен за лош директор.

Припомняме, че с решение от 24 февруари т.г. Правителството даде на община Пловдив Голямата базилика за управление за 10 години. В последствие се оказа, че всъщност правата са делегирани на Регионалния археологически музей - Пловдив. "С предоставянето на имота ще е възможно експонирането и популяризирането на културната ценност и стимулиране на културния и исторически туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей - Пловдив" - пише в мотивите за прехвърляне управлението на обекта. 

Административният срок за предаването на Голямата базилика от Министерство на културата към община Пловдив е 1 месец. По неизвестни причини към момента процедурата все още не е задвижена.


Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Skandal-Bogomil-Grozev-zabranil-dostupa-na-arheolozi-do-Golyamata-bazilika-toi-otricha-1062437
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.