Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Органите, имащи отношение по случая с децата от Асеновград, загърбили емоциите в интерес на закона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 21.08.2009Коментари ()2704
В случая с предаването на децата от Асеновград на майка им - полякинята Барбара Барнаш, е изпълнено съдебно решение, а това е задължение на всяка правова държава - заяви днес пред журналисти министърът на правосъдието Маргарита Попова. Софийски градски съд и Софийски апелативен съд бяха постановили, че двете деца от Асеновград трябва да бъдат върнати в Полша, където е било тяхното обичайно местопребиваване. Двете съдебни инстанции са се произнесли на базата на представените доказателства по време на делото, допълни министър Попова.

Правната рамка, в която се е движело производството е базирана на българската конституция и Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца - поясни още правосъдният министър. Пред нас имаше два избора за действие, каза министър Попова. Първият е да бъде изпълнено решението на българския съд, което е влязло в сила, и да понесем негативите от реакциите на гражданите. Другият избор на Министерство на правосъдието и всички органи, които имат отношение по случая, беше да се скрият зад емоциите и без мотив да бъде погазен законът. Аз и екипът ми избрахме първият подход - да се спази върховенството на закона, заяви министър Попова.

Пред журналистите подробно бе представена хронологията на случая от заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя съобщи, че от началото на годината до края на юли Министерство на правосъдието е изпратило 14 искания за връщане на деца в страната ни от други държави, а е била замолена по 11 случая за връщане на деца от България в чужбина. За този период в България са върнати 5 деца - три от Франция и по едно от САЩ и Австрия.

Зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов изрази позицията, че в случая с двете деца от Асеновград стриктно е спазена процедурата по изпълнение на съдебното решение. „Нито една българска институция не е нарушила закона" бе категоричен Монов и отново припомни, че в подобни случаи на първо място стоят интересите на децата и те трябва да определят действията на родителите именно в тази посока.


Още по темата: общо новини по темата: 31
06.02.2010 »
23.10.2009 »
22.08.2009 »
21.08.2009 »
20.08.2009 »
19.08.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Organite-imashti-otnoshenie-po-sluchaya-s-decata-ot-Asenovgrad-zagurbili-emociite-v-interes-na-zakona-106114
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.