Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Неочаквани препятствия пред проекта за водоснабдяване от "Въча"
Автор: Диана Бикова 14:11 / 10.02.2021Коментари ()6706
©
Експертният съвет към Областна администрация не прие представените предпроектни проучвания за водоснабдяване от каскада "Доспат - Въча". Двама представители на институции гласуваха с "приема се", 6 - "въздържал се", 14 - "не се приема", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Неочаквани и непредвидени препятствия пред представените варианти изскочиха по време на обсъждането. Оказа се, че проектантският екип не е провел съгласувателни процедури с ВЕЦ и НЕК, а в представените варианти дори няма посочени места за водовземане. 

Хидроинженерът Красимир Димов от ВЕЦ съобщи, че никой от проектантският екип не ги е питал за особеностите на техните съоръжения. Те случайно са разбрали от колегите си от "Язовири и каскади", че миналата година израелски специалисти са правили оглед в района на Кричим и са взимали проби. Димов предложи като по-удачен вариант да се направи водовземане от яз. "Кричим", но предупреди, че при заустването му Пловдив автоматично ще остане без вода. 

Каскадата "Доспат - Въча" е проектирана за енергийни нужди. В прединвестиционните проучвания за водоснабдяването на Пловдив никъде не се споменава, че каскадата е стратегически обект и дейностите са от изключително голямо значение за националната сигурност. "Питейното водоснабдяване е с приоритет, но в никакъв случай не може да се поставя под въпрос енергийната система в страната", заяви представителката на НЕК Ванова. 

Недялко Ангелов от Министерство на енергетиката допълни, че проблемът е от законово естество, тъй като целта на каскадата е да произвежда ток съгласно изискванията на Закона за водата. С Решение №1 се разрешават 67 милиона кубика годишно за Пловдив, а с Решение №2 - 198 кубика годишно за Пловдив и Хасково, но след производството на енергия.

Plovdiv24.bg излъчи на живо заседанието на експертния съвет. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.



Още по темата: общо новини по темата: 75
19.01.2024 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
19.04.2023 »
15.01.2023 »
16.02.2021 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Neochakvani-prepyatstviya-pred-proekta-za-vodosnabdyavane-ot-Vucha-1049540
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.