Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Затворник настоява за пари от община Пловдив
Автор: Георги Василев 22:20 / 30.01.2021Коментари ()6663
© Plovdiv24.bg
Пловдивски затворник твърдо настоява да помощ от дирекция "Социално подпомагане" към общината. Още миналата година той започнал борба за отпускане на еднократната помощ по чл.16 от ППЗСП с мотив “поради излежаване на присъда в Пловдивския затвор", научи Plovdiv24.bg.

Въпросната помощ може да бъде отпусната веднъж годишно, и служи за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Максималният размер е до пет минимални заплати, а решението вземат в дирекцията.

На 14.05.2020 г.мъжът поискал пари, тъй като излежавал на присъда в затвора в район "Южен". Искането му било разгледано от служители на общината, според които за него не била възникнала потребност, която да налага отпускане на еднократната помощ. Освен това малко преди да пусне молбата, затворникът бил започнал работа в строителна фирма.

Искането му било отхвърлено, но той не оставил нещата така и подал жалба в съда, с която обжалвал отказа и искал ново разглеждане.

Според съда въпросната помощ е правна възможност, а не безусловно законово право. Целта е да се подпомагат хора при непредвидено, неочаквано събитие и невъзможност за преодоляването му, поради липса на собствени средства.

И това искане било отхвърлено, но затворникът може да се обърне към ВАС.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zatvornik-nastoyava-za-pari-ot-obshtina-Plovdiv-1045530
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.