Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вдига се мистерията около ремонта на бившето гръцко училище
Автор: Диана Бикова 13:41 / 28.01.2021Коментари ()12978
Мистерията около ремонта на бившето гръцко училище, което се трансформира в приемна на Пловдивската митрополия, постепенно се вдига. Силният вятър от последните дни разкъса предпазното платно по западната фасада и през пролуките се разкрива красотата на сградата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Строежът беше започнат миналата есен с водещата идея да се върне първоначалният вид на къщата с еркерите, характерните за възрожденските къщи прозорци и външно изписване. Наскоро бяха монтирани дограмата и стрехите и сградата вече започва да излъчва характер. Засега по фасадата не се работи, но скелето не е демонтирано, защото предстои изписване.

То ще бъде дело на художника реставратор Никола Стоянов, по одобрения още през 1984 г. негов проект за реставрация така че предстои възстановяване на автентичния облик на външността на сградата. На най-горните два етажа отдавна е положена бялата основа върху която ще се прави изписването със сини орнаменти.

Сегашната реконструкция се прави с водещ проектант арх. Румяна Пройкова, която е автор и на проекта от 1984 г. Целта е връщането на някогашния блясък на сградата от първия период на използване. С преустройство на пространството ще се смени предназначението й и след завършването ще стане жилищна сграда с представителни функции.

Жилищната сграда е на едно ниво като главният вход на кота ±0,00 е от север през портик откъдето се влиза в хайет зала. Тя служи като разпределително звено за съседните помещения - кабинет на югоизток, спалня с новопроектирани баня и тоалетна и кухня със сервизен асансьор на запад, стълбищна клетка и гардероб за гости на изток. 

Централно разположение на кота -3.45 заема трапезарията. На този етаж също има кабинет, спалня със собствени новопроектирани гардероб, баня и тоалетна, кухня с достъп до сервизния асансьор и тоалетна, други санитарен възел, склад и тоалетна, както и помещение за ризница.  

Сградата има още два етажа надолу като най-ниската кота е -10.25. На различните нива тук ще бъдат ситуирани изложбена зала, още една спалня със собствена баня и тоалетна, склад за хранителни продукти, който се свързва с кухните на горните нива чрез сервизен асансьор. Най-долният етаж е предназначен за складови помещения.

Паралелно с преустройството на бившето гръцко училище се работи и по новия параклис "Св. Архангели", ситуиран в западната част на имота. Проектантите са категорични, че разполагането на храма до сградата няма да наруши цялостния силует на Трихълмието от юг и неговият обем няма да доминира над този на основната сграда. 

Очаква се двата обекти да се завършат през тази пролетта.


Още по темата: общо новини по темата: 39
12.09.2023 »
11.09.2023 »
01.10.2022 »
29.09.2022 »
29.03.2022 »
18.02.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vdiga-se-misteriyata-okolo-remonta-na-bivsheto-grucko-uchilishte-1044835
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.