Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Край на "вечния длъжник" у нас! Законът вече е факт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:58 / 20.11.2020Коментари ()3690
©
Въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица – това решиха депутатите чрез одобрените на второ четене промени в Закона за задълженията и договорите, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението е на депутати от "Обединени патриоти“ и цели да запълни празнотата в българското законодателство, в което липса уредба, даваща възможност на човек, изпаднало в невъзможност да заплаща своите дългове, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

България е единствената държава от Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност, мотивират се вносителите.

Вносителите смятат, че с промяната са защитени в достатъчна степен и интересите на кредиторите, предвид дългия предвиден срок, в който те могат да организират събирането на вземанията си. Десетгодишната давност ще започва да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Krai-na-vechniya-dluzhnik-u-nas-Zakonut-veche-e-fakt-1023225
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.