Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Регистрираха епидемичен взрив на хепатит А в българско село
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:36 / 15.10.2020Коментари ()2177
©
Епидемичен взрив на хепатит А е регистриран в луковитското село Бежаново", потвърди д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Само от началото на октомври случаите на заболели са 10, а от август до момента - 21, предаде БТА.

Всички са били хоспитализирани. По думите на д-р Иванова, ако в началото болните са били основно хора на възраст над 55 години, то от започването на учебната година има ученици от училището и детската градина в селото.

Според специалиста обаче, не може да се говори за огнище в учебното и детското заведения, причината е в семейния кръг. Тя добави, че контактните лица са обхванати.

Директорът на РЗИ - Ловеч - д-р Анета Винева, добави, че в селото трябва да се предприемат по-сериозни мерки от страна и на Община Луковит по отношение ограничаването на някои масови събирания - нещо, което до момента не се случва.

Секретарят на общината Камелия Василева посочи, че се ограничават всички масови събирания, освен семейните, но до пет човека, както и посещаването на пенсионерския клуб.

Тя добави, че от общината ще поискат затваряне на училището и детската градина в село Бежаново за няколко дни. О РЗИ обаче посочиха, че тази мярка не се налага, тъй като огнището не е там.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Registriraha-epidemichen-vzriv-na-hepatit-A-v-bulgarsko-selo-1011194
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.