Направиха първа копка на новите убежища на маймунките
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:15 / 10.07.2009Коментари ()4957
"Когато са правили зоопарка, целта е била да има атракция за хората. За животните не е мислено много. Сега има друга етика - хуманното отношение към тях",  призна шефът на зоокъта Латинка Кумчева пред репортера на Plovdiv24.bg.

Наоколо е занемарено. Кошчета за боклук са изтръгнати из основи. "Джунглата" наоколо гъмжи от лютите кръвопийци комарите. Самотна е близката въртележка. Няма деца. През желязната решетка се вижда как хигиенистката е захвърлила метла и е полегнала на съседната пейка под дървото, отмаряйки от надвисналата жега в посредобедното време. 

Вече близо година зоопаркът е затворен за посетители. Лепнато с лейкопласт уведомление се позовава на издадената на 24 юли 2008 г. заповед на кмета Славчо Атанасов, че ще остане недостъпен, докато не получи лиценз. А лиценз ще има, когато за обитателите му се осигурят нормални условия за живот.

"Най-сетне реконструкцията започна. Вече четвърти ден се работи. Най-ощетени откъм пространство бяха маймунките и мечките. Затова в първия етап ще изградим техните нови убежища. До края на ноември трябва да са готови", обясни Кумчева.

За да се освободи терен за новите клетки, в момента се събарят стари постройки. Някога там са се разполагали лъвовете. Още отпреди да влязат в сила новите заповеди и лиценциозни комисии да започнат да посещават зоопарка, лъвовете вече ги нямало. Двойката била доста възрастна, първо от старост починала женската, а след нея и мъжкият, който бил прехвърлил двайсет и пет години. 

Големи хищни котки в пловдивския зоопарк занапред няма да има. Не съществува възможност за грандиозни проекти. Целият терен от около 10 декара между оградата е всичко, с което общината разполага за своя зоокът, и върху него ще  се направят удобни обиталища на съществуващите животни.

Докато на 11-те маймунки строят новите много по-просторни и модерни клетки с подово отопление и специална кухня, те ще си останат на сегашното място, където са си свикнали, а няма да бъдат набутвани във временни помещения.

Много по-голям простор ще бъде осигурен и на двете мечки. Те също ще си останат в досегашните клетки, а новите ще се строят на друг терен. "Ще преместим част от тревопасните животни в другия сектор и ще съградим нов мечкарник от 300-400 квадрата, ще има и голям басейн", разкри Кумчева.

Освободените от маймунките и мечките клетки ще бъдат съборени и на тяхното място ще се строят убежищата на лисиците и чакалите. Ще се прави нова сграда за птиците, а около тях и тревопасните животни ще се подменят мрежата и оградните платна. Накрая ще бъдат оформени и алеите. Това обаче ще се случи догодина, ако общината отпусне средства за втория етап от реконструкцията.

"Всичките 230 000 лв. за сегашния ремонт са общински пари. С тях се осъществява мечтата на много пловдивчани зоопаркът ни да стане по-хубав. Колкото и да е малък, посещаемостта е много голяма, и много липсва на хората в момента", отбеляза Латинка Кумчева.    

Поради специфичността на работата тя не се ангажира с точен срок кога зоокътът отново ще отвори за посетители, но оптимистичната прогноза е 2011 г.


Още по темата: общо новини по темата: 247
27.01.2024 »
20.12.2023 »
29.08.2023 »
29.06.2023 »
14.02.2023 »
30.01.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Napraviha-purva-kopka-na-novite-ubezhishta-na-maimunkite-99769
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.