Жестока традиция: След като момичето вече не е девствено, не може да бъде омъжено
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 12.08.2020Коментари ()17912
© Plovdiv24.bg
Много голям процент от ромските млади жени и момичета у нас страдат от насилие в семейството и в социалната си среда, стана ясно на пресконференция на Социална фондация "Инди Рома 97" в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Темата на пресконференцията е стартиране на изследователски и социален проект "Изследване и превенция на насилието над ромски жени в общините Куклен, Перущица и Родопи". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Активни граждани - България" по финансовия механизъм на Европейската икономическо пространства 2014-2021. Участие взеха Албена Костадинова, председател на СФ "Инди Рома 97" и Николай Близнаков, ИА "Неохрон".

"Запознати сте с проблема с ранните бракове в този етнос. За съжаление подобни ситуации в този етнос рядко се съобщават и проблемът обикновенно се решава вътре в обществото, а потърпевши са младите ромски момичета. Запознати сте и с традицията им, която сочи, че след като момичето вече не е девствено, не може да бъде омъжено, така че и често се стига до следното - налага се потърпевшите момичета да се омъжват за насилниците си. Говорим за 13-14-годишни булки, които се "крадат" и омъжват, често без тяхно съгласие. Има няколко подобни случая, съвсем скоро такива имаше в Перущица и Куклен.

Младо момиче е откраднато за булка само на 16 години, към днешна дата вече има 3 деца, така че тя се е примирила, така да се каже. Нашата цел е помогнем. Интересното в този случай е, че въпросното момиче е завършило Икономическия техникум, а настоящият й вече съпруг пък е вишист. Въпреки всичко, той е спазил тази ромска традиция - да си открадне булка.", разказа председателят на СФ "Инди Рома 97" Албена Костадинова.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Zhestoka-tradiciya-Sled-kato-momicheto-veche-ne-e-devstveno-ne-mozhe-da-bude-omuzheno-991827
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.