Бойко Ватев се срещна с българите от "Столипиново"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:44 / 26.06.2009Коментари ()2577
©
Кандидатът за народен представител и водач в листата на РЗС и ВМРО в Пловдив Бойко Ватев, се срещна вчера с българските семейства, живеещи в квартал Столипиново и обсъди с тях старта на програмата "Столипиново 2".

- Г-н Ватев, най-после един тежък проблем на българите в „Столипиново" ще бъде окончателно решен благодарение на Вашата лична намеса?

- Това са семейства, които живеят в „Столипиново" от години. Условията всички ги знаем какви са и истината е, че съвместното съжителство никак не е лесно. Което е съвсем нормално, защото хората там имат друг манталитет, различна култура и начин на живот. Моята задача обаче, като народен представител на пловдивчани е да се грижа за решаването на техните проблеми. До нас във ВМРО сигналите им стигнаха още преди години и ние се заехме отговорно с решаването им. Трябва да кажа, че приемането на предложените от нас поправки доказва как парламентът може да работи и да решава конкретните проблеми на гражданите. Защото това беше в общи линии частен случай, който касае около 200 семейства, не е проблем на цялата държава. Всичко обаче зависи от инициативата на народните представители. Когато те са активни и се вслушват в думите и проблемите на хората, които са ги избрали, ето че е възможно нещата да се оправят.

- Какви действия предприехте за разрешаването на този дългогодишен проблем?

- Инициирахме предложение за промяна на текстовете от нормативния документ, с които се забраняват заменките. Аз и колегата Захари Георгиев, в качеството си на народни представители в 40-тото Народно събрание, изработихме обща законодателна инициатива, която комплексно да реши проблемите на българите в квартал „Столипиново" в Пловдив. Но, разбира се, това не са проблеми само на Пловдив. Те засягат цялата страна. Промените, които внесохме, ще са от полза и за други големи градове като София и Варна.

- Възможни ли са злоупотреби?

- Законодателната инициатива предвижда замяната да е възможна само, когато е в изпълнение на социална програма за физическо лице, само за едно жилище при това еднократно. Тогава действащият закон за общинската собственост не позволяваше замяна на жилища. С поправката вече замени са възможни, само когато касаят социални програми. В социалната програма, която трябва да бъде одобрена от Общински съвет, ще се предвидят редица критерии, като например дата на закупуване на жилището, данъчна оценка, с които да се избегне порочна практика. Замените ще стартират от септември тази година и ще приключат в срок до две години, а освободените апартаменти ще станат общински.

- Практически поправката в Закона за общинската собственост развърза ръцете на общината и вече ще може да се помогне на българските семейства?

- Това е най-бързо приетият закон в 40 тото Народно събрание! На тези хора ще им се помогне, защото законът вече е факт, а програмата "Столипиново 2" предстои да бъде разгледана от Общински съвет съвсем скоро.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 18
17.05.2012 »
16.05.2012 »
20.04.2012 »
08.07.2010 »
05.07.2010 »
04.02.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Boiko-Vatev-se-sreshtna-s-bulgarite-ot-Stolipinovo-97383
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.