Увеличават паралелките за дуално обучение
Автор: Диана Бикова 13:52 / 14.02.2020Коментари ()3308
© Plovdiv24.bg
Държавният план-прием за държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и за паралелките за придобиване на професионална квалификация в основни, прогимназиални, средни общообразователни и социални училища за учебната 2020/2021 г. беше обсъден на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието се председателстваше от заместник-областния управител Евелина Апостолова. На него присъстваха членове на комисията от страна на областна администрация, представители на общините на територията на област Пловдив, РУО - Пловдив, представители на синдикатите, на работодателски, неправителствени и браншови организации, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Държавният план-прием за следващата учебна година е почти същият както за настоящата, каза началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова. Водещият елемент е да се даде възможност на общините, особено на общините Пловдив, Асеновград и Стамболийски, за преминаването на училищата от двусменен на едносменен режим на обучение. "Това е причината да се заложи една паралелка по-малко в училище "Св. Патриарх Евтимий". В Кричим също ще има една по-малко. Увеличение има в училище "Цар Симеон Велики" и "Константин Величков" - посочи Киркова. 

В езиковите гимназии няма да има промени в броя на паралелките, запазва се и приемът в Хуманитарната гимназия. Нулева година ще има в СУ "Христо Ботев", тъй като през последните три години училището не е успяло да реализира прием. 

Следващата учебна година ще бъдат увеличени паралелките за дуално обучение. Одобрени са 23, срещу 16 през настоящата, каза Рангел Райчев, старши експерт по организ
© Plovdiv24.bg
ация на средното образование в РУО - Пловдив.

По думите му - няма промяна в училищната мрежа в Пловдивска област. Броят на училищата е увеличен с едно ново частно школо, но то не оказва влияние върху държавния план-прием, коментира Райчев. 

Предлага се в училищата да има общо 221 паралелки, от които професионалните паралелки са 129 с петгодишен срок на обучение и 5 паралелки с тригодишен срок на обучение. Профилираните паралелки са 87. 

На заседанието беше одобрено създаването на работна група за проучване потребностите на работодателите. Тя се състои от 15 членове - представители на областна администрация, службата по заетостта, бюрата по труда, синдикатите, работодателски организации.

За новите професии и новите специалности в някои училища - гледайте в прикаченото видео.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uvelichavat-paralelkite-za-dualno-obuchenie-936725
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.